Отидете към основна версия

4 183 32

Украйна може да остане без транзит на руски газ

  • украйна-
  • газ-
  • русия

Украински представители недоволни от действията на Германия

Снимка: Shutterstock

Киев може да остане без транзит на руски газ, заради действията на Германия. Това обяви ръководителят на Нафтогаз Андрей Коболев, цитиран от RT.

Коболев обяви, че украинската държавна газова компания прави всичко възможно, за да запази транзита на газ през Украйна. Той заяви, че не е сигурно, че това ще се случи.

Според него подходът към обновлението на украинската газова система трябва да бъде балансиран и отговорен. Украински представители се опасяват, че проектът „Северен поток 2“ може да повлияе на разпределението на газ през страната.

В Брюксел вече се проведе тристранна среща между Русия, Украйна и ЕК, на която бяха обсъдени въпроси за транзита на газ след изтичането на договора между руската и украинската държавни компании.

Европейската комисия предложи да бъде подписан договор за повече от 10 години. Конкретни споразумения обаче не бяха постигнати.

САЩ вече се обявиха публично срещу „Северен поток 2“. Според руският министър на енергетиката Александър Новак транзитът на газ през Украйна е много по-скъп от другите маршрути.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: