Отидете към основна версия

2 691 46

САЩ не искат руска зависимост в Европа

  • северен поток-
  • газ-
  • русия-
  • сащ-
  • европа-
  • помпео

САЩ възнамеряват да помогнат на приятелите си в Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашингтон не иска американските съюзници в Европа да зависят от доставките на природен газ от Русия в резултат на изграждането на "Северен поток-2". Това съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на конференция в Хюстън, предава TACC.

"Не искаме нашите европейски съюзници да се закачат на руски газ заради проекта" Северен поток-2", каза той." Не искаме да зависим повече от доставките на петрол от Венецуела. " Според него по-специално в това отношение Съединените щати увеличават производството и износа на въглеводороди.

Помпео отбеляза, че САЩ възнамеряват да „помогнат на приятелите си да осигурят диверсификация“ на енергийните доставки. В тази връзка държавният секретар отбеляза ролята на частните компании за увеличаване на износа на втечнен природен газ в Полша. Според държавния секретар Вашингтон разчита Берлин да преразгледа позицията си и да не позволи завършването на газопровода "Северен поток-2". Това каза Помпео във вторник пред CNBC.

Той беше попитан как САЩ се отнасят до факта, че проектът „Северен поток-2“ се доближава към своя край. "Тук всичко е ясно: Германия дава парите си на руснаците в момент, когато другите я защитават", каза Помпео. "Призоваваме ги да не завършват газопровода, настояваме да диверсифицират енергийните доставки", добави държавният секретар, съобщи „Фокус“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини