Отидете към основна версия

1 405 24

ЕС посочи страните - източници на враждебна пропаганда

  • ес-
  • пропаганда-
  • източници

ЕП с обвинения към Русия, Северна Корея, Иран и Китай

Снимка: Shutterstock

Европейски представители предупредиха, че дезинформационните кампании на Русия са главен източник на дезинформация в Европа, съобщи EU Obserever.

Посочват се и подобни действия от страна на Китай, Иран и Северна Корея. Европейският парламент осъди все по-агресивните действия на тези страни.

Според тях те целят да подкопаят основните принципи на европейската демокрация и да повлияят на суверенитета на страните от Източното партньорство. Препоръчва се страните от ЕС да обмислят правна рамка на европейско и международно ниво.

Чрез новите закони ще се противодейства на хибридните заплахи към Европа. Обмислят се и варианти за предоставянето на повече информация за руските дезинформационни кампании.

Според евродепутатите е нужен нов закон, който да санкционира медийните компании, които не премахват навреме фалшивите новини.

В момента се работи и по идеи за локализирането на разпорстранителите на фалшиви новини. Призовава се и за предоставяне на подкрепа на страните от Западните Балкани за защита на техните избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС прекратява преговорите с Турция?

    Официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Този призив се очаква да отправи Европейския парламент в резол ...
    13.03.2019
    6 930
    77
  • Балканите са приоритет за ЕС

    Балканите са приоритет в политиката за разширяване на ЕС. Това заяви председателят на Европейския парламент Доналд Туск, цитиран от Eu Observer. Ту ...
    07.03.2019
    1 747
    9