13 Март, 2019 10:20 6 907 77

ЕС прекратява преговорите с Турция?

  • преговори-
  • ес-
  • турция-
  • членство-
  • ангел джамбазки

Анкара е все по-далеч от европейското семейство

ЕС прекратява преговорите с Турция? - 1
Снимка: Shutterstock

Официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Този призив се очаква да отправи Европейския парламент в резолюция, чието гласуване е насрочено за днес. Причината за това е нарушаване на човешките права в страната и липсата на върховенство на закона.

Загриженост предизвикват и лошите показатели по отношение на свободата на печата и борбата срещу корупцията в Турция. Преговорите за присъединяване на Турция започнаха в края на 2005 г., но заради посочените проблеми напредък по тях няма и те са в застой.

Разумната формула за отношения между ЕС и Анкара според Ангел Джамбазки от ВМРО/ Европейските консерватори е засилване на сътрудничеството в сферата на икономиката и търговията: „Да се търси справедливото и равнопоставено отношение с Република Турция, но да не продължаваме да се лъжем, че тя е европейска държава и може да бъде част от ЕС“.

Абсолютно нереалистично е Турция да бъде пълноправен член на ЕС, но не е редно преговорите за присъединяване да бъдат прекратени едностранно от Европейския съюз, смята Андрей Ковачев от ГЕРБ и ЕНП. „Ние като непосредствен съсед с Турция, за нас е много важно да имаме една страна, която приема европейското законодателство, която е демократична, която гарантира и сигурността на нашата граница“, посочи той, цитиран от БНР. Европерспективите пред Анкара не са розови. Само преди дни водещият кандидат за председател на Европейската комисия на ЕНП Манфред Вебер заяви, че ако бъде избран на поста, ще спре проговорите за присъединяване на Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалкане

    77 31 Отговор
    40 години ги будалкат ... по-добре да си признаят, че няма ЕС да лъже повече - ЕС е олицетворение на лицемерието, че ще те вземе само ако дадеш да те използваме по всякакъв начин - т.е. пълна зависимост !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ХАСАН

    63 46 Отговор
    Малко ще е трудно за турското общество да приеме понятия като "трети пол","родител 1,2"...все пак турчина не е българин за няколко евро повече да се продаде бълещето си

    Коментиран от #5, #16, #22, #42

  • 4 onq s konq

    60 8 Отговор
    Няма НИЩО ФАТАЛНО за Турция-тя и без да е член на ЕС ползва СТАТУТ НА БЕЗМИТНА ТЪРГОВИЯ равностоен с тоя на официалните членове,нейните поданици работят без проблем навсякъде в Европа.Отделно пък страната ползва АМЕРИКАНСКИ ПРЕВИЛЕГИИ относно присъствието на стоките й на Амер. пазар.Има и друг важен момент при Турция-че ТЯ КАТО НЕ-ЧЛЕН НА ЕС НЕ Е ДЛЪЖНА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ЕС-ЕМБАРГОТО СПРЯМО ДРУГИ ДЪРЖАВИ/Русия и Иран примерно/,което използва най-рационално.Затова и са факт "Турски поток" и Руските енергоцентрали,нефтена търговия с Иран!

    Коментиран от #40

  • 5 Горд Бъгарин

    43 12 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    Хасанчо, какво стана? До вчера обясняваше,че бизнес интересите ще наделеят и ЕС няма да се откаже от Турция,а днес,типично в твой стил, извъртя палачинката и почна да ръсиш тъпотии ,че гроздето е кисело.
    ЕС е преди всичко християнски клуб!
    Турция,ако ще и първа икономическа сила да е ,никога няма да влезе в него.Да не говорим за сегашното и състояние на затънала в дългове, авторитарна държава.

    Коментиран от #9, #12

  • 6 Анти седераст

    23 8 Отговор
    Тоя скочи на Синагогата/Израел и се запрегръща с Путин и с400 и го отсвириха.
  • 7 Сатаната

    22 2 Отговор
    Това за свободата на печата и борбата с корупцията ми се струва странно познато от някъде. Браво.
  • 8 Ей турци

    22 11 Отговор
    Това което вашите дипломати казват на Запада, че след като руският самолет е бил свален и руският посланик е бил убит, Ердоган е заложник на Путин и че покупката на С-400 е компенсация, знаете ли го или го крият от вас? И че след като изборите преминат, всичко ще се промени? Веднъж наивни завинаги наивни..

    Коментиран от #10

  • 9 ХАСАН

    21 8 Отговор

    До коментар #5 от "Горд Бъгарин":

    Идеята на ЕС беше икоромика и ценности алтернатива на Сащ и Русия...но се превръща в едно бюрократично тяло където националните култури и независимост ще се претопи ....съюз в който богатия ще бъде още по богат а бедния по беден....и някаква необяснима джендър култура ...мъже да раждат,жени да се женят помежду си .....родихме се при социализма , израснахме при прехода и ще умрем при джендърство
  • 10 ХАСАН

    14 11 Отговор

    До коментар #8 от "Ей турци":

    Покупка на отбранителни С400 са заради това че Сащ отказа да продаде Патриот и при започването-на войната в Сирия,немците си вземаха своите ..

    Коментиран от #26

  • 11 Делфийски оракул

    20 13 Отговор
    В близко бъдеще, местото на Турция по отношение на западните преференции и G-20 ще бъде взето от Египет.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1234

    28 12 Отговор
    В ЕС не искат повече мюсюли

    Коментиран от #15

  • 14 Mare Nostrum

    23 19 Отговор
    Турция без търговия и отношения с ЕС не съществува, утре сутринта завършва като страна и става отново Лидия, Кария, Фригия, Ликия и още 100 царства.

    Коментиран от #23

  • 15 КАСАПИНА

    26 14 Отговор

    До коментар #13 от "1234":

    И 99% НЕГРАМОТНО НАСЕЛЕНИЕ

    Коментиран от #71

  • 16 КАСАПИНА

    28 12 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    В турското общество 3-те пола са нещо до болка /анална /познато.
  • 17 bliz

    28 23 Отговор
    Няма нищо лошо в расизма ,турчолята и те трябва да си знаят, че са по низши същества.

    Коментиран от #19, #20, #38

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ХАСАН

    21 10 Отговор

    До коментар #17 от "bliz":

    Германия не иска 85 милиона Турция в ЕП...все пак с евро успя да направи-това което Хитлер не успя ..а това е да си-наложи над Европа
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Bingo

    31 10 Отговор
    Крайно време беше да се вземе това решение, Турция при Ердоган се доближава повече към ислямските държави отколкото към европейските. Не може икономиката ти да разчита на Европа а пък ти да я се опитваш да я ислямизираш същевременно. Не е далече денят когато в Германия ще се появи отново силен ръководител и ще измете цялата ислямска паплач обратно в родината си.
  • 22 Хитър Петър

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    Истамбулската конвенция е подписана първо от Турция в Истанбул! Родители 1 и 2 не са приети никъде за сега, още по-малко в България!

    Коментиран от #31

  • 23 Tурция, болния човек на Европа

    20 18 Отговор

    До коментар #14 от "Mare Nostrum":

    Турците са неблагодарни кучета. Да се премахне митническия съюз за ​​да умрат от глад.
  • 24 Български офицер

    24 14 Отговор
    " Само НИЕ славно бихме АНАДОЛСКА МРЪСНА СГАН.......... ! " - Маршът " Булаир " - Марш на 7-ма РИЛСКА пехотна дивизия - Балканската война 1912-1913 г. !
  • 25 натам отиват нещата

    14 6 Отговор
    Викате да се готвим бежанци да посрещаме.Е,не казвам,че Меркел,Ердоган и Бочко са се разбрали под масата да ги курдисат в България,ама само си го мисля на ум.Да става каквото ще!Стига с тази мангалия!!Метал поздравче YouTube: Епизод - О, Шипка!
  • 26 Али Туйган

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "ХАСАН":

    За съжаление, грешите, знае много добре какво говори.
  • 27 ЛОША НОВИНА

    13 16 Отговор
    ЕС НЕМОЖЕ БЕЗ ТУРЦИЯ НИТО С ТУРЦИЯ ИСКА ДА ГО ДЪРЖИ ПРИ СЕБЕСИ НО ОТ РЪСТОЯНИЕ . АКО ТУРЦИЯ ВЛЕЗЕ В ЕС ТОГАВА ОТ АТЛАНТИЧЕСКИ ОКЕАН ДО КИТАЙСКАТА СТЕНА ЩЕ БЪДЕ ТУРСКО . АКО ГО ОТХВЪРЛИ ИЗОБЩО ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ .ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ ТУРЧИНА НЕМ МНОГО УМЕН ХЕМ ХИТЪР .
  • 28 ЛОША НОВИНА

    7 16 Отговор
    ЕС НЕМОЖЕ БЕЗ ТУРЦИЯ НИТО С ТУРЦИЯ ИСКА ДА ГО ДЪРЖИ ПРИ СЕБЕСИ НО ОТ РЪСТОЯНИЕ . АКО ТУРЦИЯ ВЛЕЗЕ В ЕС ТОГАВА ОТ АТЛАНТИЧЕСКИ ОКЕАН ДО КИТАЙСКАТА СТЕНА ЩЕ БЪДЕ ТУРСКО . АКО ГО ОТХВЪРЛИ ИЗОБЩО ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ .ДА СЕ ЗНАЕ ЧЕ ТУРЧИНА НЕМ МНОГО УМЕН ХЕМ ХИТЪР .
  • 29 4-ти километър

    6 1 Отговор
    Твърде рано е още за теб, РАМИРЕЗ, БУДИСТ и т.н, удри една и си лягай.
  • 30 BLIZ

    18 8 Отговор

    До коментар #20 от "ХАСАН":

    Тия които ни управляваха не съществуват повече от 200год. останаха 60 мил кюрди и смесица от 7 нации, които се мислят за турци.НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.Искуствена държава по подобие на Югославия, която я чака същата съдба, и жителите и и нашите помакоцигани са низши същества.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Свобода в Кипър

    12 7 Отговор
    Санкции до дупка за турските зверове!
  • 33 ХАСАН

    8 12 Отговор

    До коментар #30 от "BLIZ":

    Това е твое мнение ...но турчина умее да управлява .. еничерите например...Ибрахим паша от Врнме разделно беше българин на служба който за да се натегне разори своето село,изнасили сестра си . Никой не го караше ,ама жаждата за власт и кариепа

    Коментиран от #41

  • 34 Герчек

    8 4 Отговор
    ЕС ИСКУСТЕН СЪЮЗ НА ИЗГОДИТЕ , ВСЕКИ ЧЛЕН НА СЪЮЗА СИ НАПРАВИ СМЕТКАТА ЗА ИЗГОДА И ПОТАКЪВ НАЧИН СТАНА ЧЛЕН НА ЕС . В МОМЕНТА ВСЕКИ ЧЛЕН НА ЕС СИ ПРАВИ СМЕТКАТА КАКВО ОЧАКВАХМЕ КАКВО НАМЕРИХМЕ . ВСИЧКО ИСКУСТВЕННО Е С КРАТЪК ЖИВОТ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ .
  • 35 ХАСАН

    6 11 Отговор
    След това турчина ти е виновен,Султана е виновен...на султана много му пукаше какао става по Балканите ...човека само искаше да боцне една от ханъмите в харема - русо ли да е,тъмно,украинка ли да ,или сръбкиня..
  • 36 1122

    8 5 Отговор
    То па голяма полза от Ес. Само жжендъски глупости
  • 37 факт

    15 5 Отговор
    Турция е една дълбоко разделена държава , една проевропейска кемалистка част , друга анадолска напълно живееща в ислямските окови , която се оказва и по-многобройната и от трета страна кюрдите . За съжаление Ердоган разсипва тази държава не само политически , но и икономически с кръга от фирми и холдинги близки до него , които обират всички обществени поръчки . Няма как този султанат да бъде приет в ЕС и скоро ще започне изтеглянето на европейски капитали .

    Коментиран от #49, #50

  • 38 Ники

    13 13 Отговор

    До коментар #17 от "bliz":

    Слушай Близ ли си Близач ли си ние само можем да завиждаме че турците имат лидер като Таип не е като нашите подлоги

    Коментиран от #39

  • 39 слави

    12 5 Отговор

    До коментар #38 от "Ники":

    В статията пише за турция, а не за България която е част от ЕС и ползва блага от тям. А лидера им ще свърши като Кадафи, като огладнеят още гаджалите жив ще го изядат. Но нека поживее още че да види доста държавички които ще се пръкнат от там.
  • 40 Гогата

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Прав си, Турция започна купува на изгодни цени големи количества злато от Венецуела.
  • 41 BLIZ

    13 4 Отговор

    До коментар #33 от "ХАСАН":

    Все пак я чака съдбата на Югославия Сегашния суртан краде като за последно и разедини държавата тотално .

    Коментиран от #51

  • 42 jksf

    12 9 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    Да защото в Турция е много добре, за това по Европа е пълно с резняци, Ердоган ви разказа играта, просто повечето турци не са особено умни, за да го разберат и са на нивото на нашите турчеещи се цигани. По заможните и по грамотни отдавна са изчезнали от тая клоака наречена Турция.

    Коментиран от #43, #52

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 657

    6 2 Отговор
    Азиатските държави да си правят отделен съюз. Тоя диктатор, оня червен боклук Путин в Европа се натискат. Никакви такива - има си разни местни организации на лузерите. Там да си членуват.
  • 45 баси

    9 2 Отговор
    като чета основанията да се прекратят преговорите с Турция, ако вземат да ги наложат по нас - ми ние сме си готови да ни изритат като парцали от ЕС.
  • 46 El comandante

    2 1 Отговор
    Лапам резаците
  • 47 jksf

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "Тутуркан":

    Още един пример за малоумен турчин, представям си каква мисловна дейност се върти в главата ти, най-доброто дето можете да направите за вас и за нас е да си съберете багажите и вкупом в Германия, там да си ви гледат на помощи, в България малоумни чобани не ни трябват.

    Коментиран от #53

  • 48 ПЕШЕВ

    4 3 Отговор
    ЕС Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ПРАВДАТА И НА ДЕМОКРАЦИЯТА А РУСИЯ И ТУРЦИЯ СА ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ЛЪЖАТА,ДВУЛИЧИЕТО,ИЗМАМАТА,ИЗНУДВАНЕТО,ЗАПЛАХИТЕ,РЕЛИГИОЗНИЯТ ФАНАТИЗЪМ,ГЛУПОСТТА И ПРОСТОТИЯТА.. МНОГО,АМА МНОГО ПРАВИЛНО Е ТОВА,ЧЕ ЩЕ ПРЕКРАТЯТ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС.А ПУТЕФФ НАПРАВО ТРЯБВА ДА ГО ЗАЛИЧАТ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ЗАЕДНО С ЦЯЛАТА МУ ПАСМИНА
  • 49 100% изтрит

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "факт":

    Американците вече, и абсолютно сигурно, го виждат като Саддам. Един от техните хора, който след това си помисли че е велик, започна да прави номера, в първия шамар света видя че не носи гащи, и в крайна сметка изяде главата му.
  • 50 ХАСАН

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "факт":

    Това за обществените поръчки си-е нормално---в България също взимат герберите
  • 51 ХАСАН

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "BLIZ":

    Има разлика между Югославия и Турция ...и турци и сърби ..турчина глава не превива ..

    Коментиран от #55

  • 52 ХАСАН

    1 6 Отговор

    До коментар #42 от "jksf":

    Турците в Европа са колониалистите ..като. испанците в Америка навремето ...около 5 милиона са ..трябва да ги направим 10..
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ЕС е за слаби безгласни подлоги

    6 5 Отговор
    Мястото на Турция не е в ЕС. Турция е достатъчно силна за да е самостоятелен играч. Времето когато можеше да бъде приобщена и командвана послушно безвъзвратно отмина, ЕС го проспа. Сега ще се гърчи със застаряващо население и ще се чуди от къде да си вкарва тарамбуки които да му работят докато Турция върви напред

    Коментиран от #59

  • 55 bliz

    9 3 Отговор

    До коментар #51 от "ХАСАН":

    Личи си по лидера- колко трудно се надупи на Путин , турчолата са фурнаджийски лопати, и са много страхливи ,като ердосвин като види зор и бяга да се пъхне под юргана на Путин, турци няма, има цигани и кюрди, всичко останало е с християнски корени.

    Коментиран от #56

  • 56 Лизко, като няма турци

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "bliz":

    Защо те е страх от тях и ти 500 години на кюрдите и циганите ли го лиза?

    Коментиран от #63, #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 А защо тогава в европа

    1 3 Отговор

    До коментар #57 от "jksf":

    Не правят разлика между българин и циганин?

    Коментиран от #61

  • 59 1234

    7 5 Отговор

    До коментар #54 от "ЕС е за слаби безгласни подлоги":

    Проблема е че турчолята и един пирон не могат да направят без чужда помощ ,и зависят силно от технологии от запада, тъй като не са много умни, и езикът им е тъп и ограничен. А на европа не им трябват така наречените турци, вече вече има достатъчно чистачи на кенефи ,трябват им умни и образовани хора, и то християни кривоверци не искат никъде. Турчолята трябва да се ориентират към АНАДОЛ.

    Коментиран от #62, #66, #73

  • 60 Лош хабер

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "ХАСАН":

    Говориш много и не казваш нищо. Подгответе се да платите и да съхранявате S-400 в друга страна. Мошеникът, който имаш за Бог, се е съгласил. След изборите идва грубо кацане. Ще видиш ...
  • 61 КАСАПИНА

    5 1 Отговор

    До коментар #58 от "А защо тогава в европа":

    Защото като се вади паспорт на цигани ,като народност трябва да се пише ЦИГАНИН ,тогава ще правят разлика.
  • 62 Сиртаки

    8 0 Отговор

    До коментар #59 от "1234":

    Правят. В Гърция имаш друг престиж ако си българин, а друг ако си албанец, циганин, турчин. Така е.
  • 63 bliz

    6 5 Отговор

    До коментар #56 от "Лизко, като няма турци":

    Мюсюлите са най страхливи, смели са само срещу жени и деца, а мен от такива не ме е страх.
  • 64 ХАСАН

    8 6 Отговор
    Турчина не е българин да се дупи на руснака,но Запада насъска с Грузия направи шах на Русия ,но Путин го матира ..с Украйна направи шах и Русич с Крим и Донбас пак матира ..с Сирия шах ,Путин пак матира ...Русия обгради Турция от Крим,Грузия,Армения,Иран,Сирия ...а "съюзника "Запад ,отказа даже да му продаде Патриот ,въоръжи ПКК и направи-опит за преврат ..тогава Турция реши сама да се грижи за сигурността си
  • 65 Слави

    9 4 Отговор

    До коментар #56 от "Лизко, като няма турци":

    Бая турци сме избили, но има още за връщане.турците са калпави воиници, винаги са разчитали на многократно числено превъзходство ,но вече това не е актуално.

    Коментиран от #67

  • 66 ХАСАН

    6 7 Отговор

    До коментар #59 от "1234":

    Не знам защо Анадола го споневаш нарицателно...Анадол е люлката на цивилизацията ...това е общата история на човечеството ..
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кико

    7 2 Отговор
    Вън циганите от къщичката!
  • 69 ivan

    7 7 Отговор

    До коментар #67 от "ХАСАН":

    България е преживявала и по големи кризи и пак се е изправяла на крака, ама това за теб циганчето от махалата няма как да ти е ясно, иди в Турция и кажи, че си турчин бе, да видиш как ще те натирят като мръсно коте, защото и там мразят такива мелези, без идентичност.
  • 70 Гост

    4 1 Отговор
    Всъщност, причината да не искат Турция в ЕС е съвсем тривиална! Представяте ли си колко депутати ще излъчи една 90 милионна Турция?! Че това е колкото Германия, почти колкото Франция и половината Италия! Дали ще минават така леко номерата на евробюрократите?! Всички си имат едно наум!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #72 от "KRASI":

    Турция никога не е била велика сила. Турската армия е слаба и разчита на това, че е многочислена. Още от ерата на Османската империя турците са били галеници на великите сили (Англия, Франция после САЩ), но в последно време циганщината на откачалката Ердоган, писна на всички визирам най вече САЩ и ЕС. Изтеглиха си парите и подкрепата и скоро Турция, ще затъне доста сериозно.

    Коментиран от #75

  • 75 ХАСАН

    2 3 Отговор

    До коментар #74 от "Гост":

    Ех бе човек ...парите отиват там където ще се размножат ...капиталиста има една любов -многото пари..не му пука дали ще са-в Русия,Китай,Мозамбик
  • 76 Nev

    0 0 Отговор
    Ами вие дето сте в ЕС какво мило и драго сте получили.Още пътища нямате а искате винетки.Колко години станахте в ЕС,,Аз лично не се чувствам европеец да кажат истината и повечето българи,,
  • 77 Меймет

    0 0 Отговор
    Асане, Асанеее, каква я мислехме, а тя каква стана!?! Вай, вай, вай ...
Новини по държави: