Отидете към основна версия

1 254 10

Всички дипломати на САЩ са напуснали Венецуела

  • венецуела-
  • сащ-
  • николас мадуро-
  • майк помпео-
  • хуан гуайдо

Чужденците са отпътували с чартърен самолет от Каракас

Снимки: БГНЕС/EPA

Всички американски дипломати, които бяха останали във Венецуела, вече са я напуснали. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Reuters.

"Дипломатите на САЩ ще продължат мисията си от други места, където ще продължат да помагат за направляването на потока хуманитарна помощ за венецуелския народ и да подкрепят демократичните дейци, които храбро се противопоставят на тиранията", се казва в изявлението на Помпео.

Американски представител съобщи, че дипломатите са отпътували с чартърен самолет.

По-рано тази седмица държавният секретар обяви, че дипломатите се изтеглят от Венецуела, защото са принудени от местните власти. Правителството в Каракас отхвърли твърдението на Помпео и каза, че дипломатите заминават именно по нареждане на първия дипломат на Вашингтон.

САЩ и много страни от Латинска Америка и Европа признаха 35-годишния председател на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент, за какъвто той се самообяви с аргумента, че държавният глава Николас Мадуро се е сдобил с нов мандат миналата година след избори, възприети от международната общност като нечестни и недемократични.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини