Отидете към основна версия

2 335 20

Япония иска обяснение от Китай

  • япония-
  • отбрана-
  • китай

Токио иска прозрачност за растящия китайски бюджет за отбрана

Снимка: Shutterstock

Японското правителство обяви, че очаква обяснение от Китай във връзка с растящите разходи за сигурност на страната. Това обяви японският външен министър Тара Коно, цитиран от ТАСС.

Според Коно Пекин трябва да даде обяснения за нарастващите разходи за отбрана. Смята се, че това може да oкаже влияние върху ситуацията в целия регион.

„Всяка година китайските разходи за отбрана растат. Темповете на растеж се запазват, въпреки забавеното икономическо развитие. Нужни са съвместни усилия, за да направим този въпрос по-прозрачен. Тази тема е важна за целия регион“, заяви Коно.

Смята се, че за първи път китайският бюджет за отбрана е надхвърлил 1 трлн. Юана. През миналата година той беше повишен с 8.1%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Япония скастри Русия

    Япония е изразила протест пред Русия, заради ученията на страната в южната част на Курилските острови, съобщи РИА Новости. Япония подчертава, че см ...
    14.03.2019
    3 315
    27
  • Китай: САЩ застрашават световната сигурност

    Китай призова САЩ да се върнат към изпълнението на Договора за ликвидирането на ракетите със среден обхват, съобщи Xinhua. Китайските представители ...
    05.03.2019
    3 258
    19
Новини по държави: