Отидете към основна версия

14 084 22

Скандал: Министър реже торта – африканка

  • швеция-
  • лена андерсон лижерот-
  • министър-
  • торта - африканка-
  • съвременно изкуство

Шокиращи расистки кадри с шведската културна министърка взривиха социалните мрежи и разклатиха здраво поста й. Във видимо приповдигнато настроение, Лена Андерсон Лижерот  разряза торта във формата на ... жена от африканско племе. 

Скандалният сладкиш с черна глазура представлява тяло на легнала африканка. Вероятно, за да е още по-стряскаща, „вътрешността на тортата“ е направена от кърваво-червен крем.

Главата на „изобретението“ пък далеч не е от тесто и захар, а е съвсем истинска. За да „завърши труда си“, главата си над масата подаде авторът на провокативната творба Макоде Линде, който описва себе си като дизайнер на торти. Целта му била да предизвика неудобство, тъй като расовите проблеми трябвало да слязат на нивото на обикновените хора.

Идеята на захарната „инсталация“, както се наричат подобни творения на съвременно изкуство, е да пресъздаде мъчително и жестоко за жените в Африка наказание – отрязване на гениталиите им.

Шведската министърка имаше „честта“ първа да хване ножа и да отреже парче под „корема на тортата“, докато авторът истерично мяташе глава с крясъци.

Вместо съпричастност към страданията на жените в Африка, сладкишът предизвика вълна от отвращение и критики. Линда обяснява, че расовите проблеми се съсредоточават основно върху крайни политически лидери и партии, но страданията на хората безмълвно се подминават. 

Расистката торта бе представена в Музея на съвременното изкуство в Стокхолм. Лена Андерсон Лижерот се извини за противоречията, които културното събитие породи.

Оставката й бе поискана незабавно от африканската общност в Швеция, която заяви, че подобни действия са крайно неприемливи. От там се чудят какво би станало, ако подобно нещо се случи в САЩ.

Кадрите не се препоръчват за лица под 18 години: на тях министърката не присъства

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мръсен диктатор: Хитлер в тоалетната

    Съвременното изкуство определено няма спирка в разбиването на всякакви граници – за добро или за лошо. Последният писък на модата, или по-ско ...
    01.04.2012
    2 641
    11