Отидете към основна версия

2 303 21

Русия гарантира газ за Унгария и без Украйна

  • русия-
  • газ-
  • унгария

Двете страни се споразумяха за доставки след 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Унгария е получила гаранции от руския газов гигант „Газпром“ за получаване на газ през 2020 г., дори ако Русия не договори транзит на газ през Украйна, съобщи Россия 24.

Новината беше обявена от унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. В момента Русия и Украйна водят преговори за продължаване на транзита на газ през украинска територия.

„Днес ние сключихме споразумение с ръководителя на Газпром Алексей Милер. Той ни даде гаранции за доставки на газ и след 2020 г., независимо от това как се развият преговорите между Русия и Украйна.

Ние ще разчитаме на доставки на газ от „Турски поток“ от втората половина на 2021 г. От наша гледна точка, колкото повече тръби за транзит, толкова по-добре. Новите маршрути за доставки са много важни за нас и затова постоянно си сътрудничим с нашите български и сръбски колеги“, заяви Сиярто.

Споразумението между Русия и Украйна изтича в края на тази година. Страните провеждат тристранни преговори, заедно с Европейската комисия. Следващите преговори са насрочени за май.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: