Отидете към основна версия

1 806 22

Франция и Китай подписаха договори за $40 милиарда

  • франция-
  • си дзинпин-
  • китай-
  • договори-
  • еманюел макрон

Париж и Пекин засилват икономическите връзки

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентите на Китай и Франция Си Дзинпин и Еманюел Макрон призоваха за засилване на сътрудничеството между Европейския съюз и Китай във време на нарастваща нервност от огромните инвестиции на Пекин на континента, отбелязва AFP.

В изказване в Елисейския дворец след преговорите със Си, Макрон призова за „силно партньорство между Европа и Китай“, като добави, че то трябва да е на основата на „силна многостранност“ и „честна и балансирана“ търговия. От своя страна китайският лидер подчерта, че „обединена и просперираща Европа се вписва в нашето виждане за многополюсен свят“. „Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и нейното развитие“, добави той в изявление пред пресата.

Изявленията последваха подписването на дузина сделки за ядрена енергия, културен обмен, чиста енергия и огромен договор, в който Китай ще купи 290 самолета Airbus A320 и 10 самолета A350 от европейския конгломерат Airbus. Поръчката, първоначално за 184 А320 за 13 китайски авиопревозвача, първо бе обявена по време на визитата на Макрон в Китай през януари 2018 година, предаде агенция "Фокус".

Всички сделки, включително една за френския износ за Китай на замразено пиле, възлизат на общо 40 млрд. долара. Разговорите в понеделник идват ден преди друга среща в Париж, този път между Макрон, Си, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да проучат „точките на сближаване“ между двата търговски гиганта. В Брюксел следващия месец ще се състои среща на високо равнище между ЕС и Китай. По-рано по време на своето пътуване Си посети Италия, която стана първата държава от Г-7, която се присъедини към огромния инфраструктурен проект „Нов път на коприната“ на Китай, който предизвика неспокойствие в САЩ и Европейския съюз.

Макрон обяви също, че Франция и Китай ще си сътрудничат по редица инвестиционни проекти в някои от страните, които предлагат стъпки в този нов Път на коприната. В понеделник сутринта Макрон и Си се срещнаха край Триумфалната арка, където поставиха венец при гроба на Незнайния воин, по-специално в чест на 140 000 китайски работници, които допринесоха за успеха на Франция в първата световна война. Разговорите в Елисейския дворец по-късно засегнаха въпроси като изменението на климата, сътрудничеството и бизнес сделките, заявиха представители на френското президентство.

В понеделник вечерта Макрон ще е домакин на държавна вечеря за Си с около 200 гости, включително френския актьор Ален Делон, който е широко известен в Китай. В интервю за вестник "Ница-Матин", след като прие Си на вечеря на френската Ривиера, Макрон бе предположил, че съвместните преговори „ще ни позволят да установим обща дефиниция за нов международен ред“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС: Да се противопоставим на Китай

    Европейският съюз трябва да се противопостави по-силно на Китай в икономическата сфера, заяви лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер в и ...
    30.03.2019
    2 580
    17
  • Светът да се откаже от закона на джунглата

    Международната общност трябва да се откаже от закона на джунглата в международните отношения. Това заяви президентът на Китай Си Дзинпин, цитиран от Т ...
    26.03.2019
    1 780
    8
  • Макрон посрещна Си Дзинпин

    Френският президент Еманюел Макрон посрещна китайският държавен глава Си Дзинпин на Лазурния бряг, съобщи France 24. В момента Дзинпин е на европей ...
    25.03.2019
    1 604
    9
Новини по държави: