Отидете към основна версия

8 289 47

Русия потвърди, че е изпратила войници във Венецуела

  • венецуела-
  • мария захарова-
  • русия-
  • войници-
  • помощ

Москва помага на Мадуро

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руското външно министерство обяви, че решението на Москва да изпрати военни специалисти във Венецуела е в пълно съответствие със законите на страната, предаде АФП. Това стана след съобщенията за кацане на руски военни самолети пред уикенда на летище край столицата Каракас със 100 войници и 35 тона оборудване, което бе разкритикувано от Вашингтон.

Говорителката на руското външно Мария Захарова посочи в изявление, че Москва „развива сътрудничеството с Венецуела, като стриктно спазва конституцията на страната и правните ѝ норми“. „Присъствието на руски специалисти на венецуелска територия е регулирано от споразумение между правителствата на Русия и Венецуела за военно и техническо сътрудничество, подписано през май 2001 г.“, добави тя, предаде БНР.

Но опозиционният венецуелски лидер Хуан Гуайдо, когото САЩ, повечето страни в Латинска Америка и ЕС признаха за временен президент, заяви, че присъствието на руски военни нарушава конституцията на страната. Държавният секретар Майк Помпео предупреди в понеделник Москва, че САЩ няма да гледат безучастно как Русия вкарва военни във Венецуела в подкрепа на режима на Николас Мадуро.

В телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров той посочил, че растящото руско военни присъствие удължава кризата в латиноамериканската страна. „САЩ и страните в региона няма да гледат безучастно как Русия засилва напрежението във Венецуела“, казал Помпео според Държавният департамент. Лавров от своя страна обвини Вашингтон в опит да организира преврат, а говорителката Захарова заклейми „агресивната реторика“ на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини