Last news in Fakti

27 Март, 2019 11:19 2 174 13

Москва: Американските санкции няма да променят курса ни

  • русия-
  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • мария захарова

САЩ не могат да ни накарат да променим политиката си и да се откажем от подкрепата на законната власт в Каракас

Москва: Американските санкции няма да променят курса ни - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Със заплахите си за нови санкции към Русия САЩ няма да я накарат да промени курса си и да се откаже от поддръжка на законната власт в Каракас. Това е официалната позиция на Москва, изразена в разпространен във вторник коментар на официалния представител на МВнР на РФ Мария Захарова по повод одобрения от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ законопроект за опасност от руско влияние във Венецуела, предава ТАСС.

"Продължава агресивната реторика по адрес на Венецуела, открито се предприемат действия за организирането на държавен преврат в тази страна. Едновременно с това САЩ се опитват да заплашват всички, в това число и Русия, които сътрудничат с нейната законна власт“, отбелязва руският дипломат.

Американският Конгрес разглежда по ускорена процедура законопроект за мерките за въздействие върху участниците в руско-венецуелското взаимодействие, като предполага, че на Москва може да се въздейства със санкции, към които Русия вече се приспособи и на които престана да обръща внимание“.

Захарова е обърнала внимание и на факта, че високопоставени представители на администрацията на САЩ, които не успяха да сменят законната власт във Венецуела, в това число и благодарение на твърдата позиция на Русия в защита на международната право, са заявили, че не е приемливо "враждебни чужди държави да се намесват в работите на Западното полукълбо“.

"Така нагледно се отразява отношението на Вашингтон към Венецуела и всички латиноамерикански държави, на които фактически се отказва правото на суверенитет", констатира официалният представител на МВнР на РФ.

На 25 март Камарата на представителите в Конгреса на САЩ гласува в подкрепа на законопроекта, който задължава Държавния департамент да прецени дали има опасност от руска заплаха във Венецуела, както и за последиците за САЩ и техните съюзници.

"Законът за предотвратяване на руско-венецуелската заплаха" задължава вашингтонската администрация да прецени каква е опасността от придобиване от руска страна на активите на корпорация Citgo, която се занимава с преработка на нефт в САЩ. Основен акционер в нея е венецуелската държавна нефтена компания PDVSA.

Руските специалисти са във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката и двустранните междуправителствени съглашения за военно-техническо сътрудничество (ВТС), пояснява Захарова по повод заявлението на Главния секретариат на Организацията на американските държави (ОАД), в което се осъжда пристигането във Венецуела на два руски самолета с военнослужещи и товар.

"Не сме изненадани от политически ангажираното изявление на Главния секретариат на ОАД, в което без причина Русия е обвинена за военна интервенция на територията на Венецуела и за нарушаване на венецуелския суверенитет“, отбелязва руският дипломат.

„За съжаление, не за първи път от Главния секретариат на ОАД изказват мнение, което е от компетенциите на държавите, членки на тази регионална организация. Убедени сме, че не е работа на техническия орган да дава указания за независимостта на съответната държава, с кого и как да развива сътрудничество, както и да дава оценка за статута на правителството на Венецуела, което притежава реалната власт (за разлика от самопровъзгласилия се президент Хуан Гуайдо)".

По нейните думи Москва взаимодейства с Каракас в строго съответствие с конституцията на Боливарската република и при пълно уважение на нейните законодателни норми.

"Фактът, че руски специалисти се намират на територията на Венецуела е регулиран от споразумение между правителствата на РФ и Венецуела за ВТС, подписано през май 2001 година и своевременно преминало през необходимите ратификационни процедури и в двете държави. Не е нужно Народното събрание на Венецуела да одобрява допълнителни мерки за развитие на двустранното ВТС, тъй като те се предприемат в рамките на споменатото споразумение".

"От своя страна ние възнамеряваме да продължим да изграждаме конструктивно взаимноизгодно сътрудничество както с Венецуела, която се явява стратегически партньор на Русия, така и с останалите държави от Латинска Америка и Карибския басейн. При това в качеството си на постоянен наблюдател към ОАД Русия е заинтересована да укрепва всестранното взаимодействие с тази регионална структура", обобщава официалният представител на МВнР на РФ.

По-рано вестник El Comercio съобщи, че самолетите Ан-124 и Ил-62 с руски военнослужители и 35 тона товари кацнаха в Каракас. Агенция АР, като се позовава на източник от правителството на Венецуела, заяви, че те пристигат по споразумение в рамките на ВТС. По данни на агенцията руските военнослужещи идват в латиноамериканската държава, за да прегледат наличната техника на въоръжените сили на страната, да обучат венецуелци, които ще я обслужват и да обсъдят стратегически въпроси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    5 22 Отговор
    Накрая ще ядете ракети!

    Коментиран от #2, #3, #7, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Генералът

    22 3 Отговор
    Смело напред РУСИЯ.
  • 6 гост

    7 13 Отговор

    До коментар #2 от "Черна Врана":

    Ти си го изял отдавна сам от яд , хахахха !!! А сега ще почнеш да си ядеш и орехчетата , щото Раша тая година я чака нов срив и то по-голям , щото вече пада не само петрола , ами и газа и то наполовина , ахаххаха !!!!
  • 7 Rado

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    А Русия ще изпратят бомбардировач и 1000 парашутисти!!!
  • 8 Пеньо

    1 12 Отговор
    Малкият орк има доста извратено разбиране за "законност"!
  • 9 СССРБарета

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сесесере":

    А вие ще ни ядете.........цевта!
  • 10 така беше

    3 11 Отговор
    За Путин няма нищо по-законно от правителство, което изтезава народа си. Лошото е, че всички диктатори, дошли на власт, след като са сваляли звезди от небето, достигат до нивото на Мадуро. Поне ние, българите, имахме възможност да се убедим в това, сърбайки горчивата попара на строителите на социализма, наречени още комунисти. Единственото, което ме измъчва, е лошата съдба на хората по стечение на обстоятелства и политика, принудени да водят жалък и недостоен начин на живот. Малоумие, това е защитата на комунистическите режими! И наглост.
  • 11 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    АКО ЖЕЛАЕЩИЯТ СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ ИЗВЪННАТОВСКИ ЧОВЕШКИ СВАТ ПОСТАВИ ЧАСТНИТЕ БАНКИ ПОД КОНТРОЛ И ОДИТ -НЕУТРАЛИЗИРАЙКИ ДОЛАРОВИТЕ -ЦИОНИСТКО- СЕМИТСКИ ОПЕРАЦИИ- ЗА НАЛАГАНЕ НА ЗАВИСИМОСТ ,ЩЕ П О Б Е Д ЯТ И ЩЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВИ И НАРОДИ- В ООН !!!!!!!!!!!
  • 12 Вега

    8 0 Отговор
    Веницуела е свободна да избира между хуманитарна русия и разрушителна америка либия ирак българия без бомби с ограбена икономика сразбито образование и какво ли още не от прехфаленият запад с прокудените от земята ни деца .

    Коментиран от #13

  • 13 Ръгай чушки 🌶 в боба нека да е лют

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Вега":

    Ами това е дело на комунистите нали против тяхното беззаконие се борим което опустоши България
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания