Last news in Fakti

27 Март, 2019 20:30 7 335 29

Какво е замислила Москва във Венецуела? И какви са тези бойни самолети?

  • русия-
  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо-
  • владимир путин

Мнозина се питат дали Русия не се готви за военна операция в подкрепа на Мадуро

Какво е замислила Москва във Венецуела? И какви са тези бойни самолети? - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия изпраща във Венецуела самолети с войници и тежкотоварни камиони. Мнозина се питат дали Москва не се готви за военна операция в подкрепа на Мадуро. Руски медии твърдят, че нямало нищо тайнствено. Така ли е наистина?

Когато два руски военно-транспортни самолета миналата събота кацнаха на летището в Каракас, мнозина решиха, че Москва се подготвя за военна намеса в конфликта във Венецуела. Според информации в медиите, с двата самолета са пристигнали стотина униформени войници и 35 тона товари, сред които и тежкотоварни камиони. С тях е пътувал също и началник-щабът на руските сухопътни части генерал-полковник Василий Тонкошкуров.

На път за Каракас, двата руски самолета са извършили междинно кацане в Сирия, където от 2015 година Русия се ангажира военно на страната на президента Башар Асад. Означава ли това, че Кремъл сега ще подкрепи с военна сила и режима на Николас Мадуро във Венецуела?

Досегашният обхват на акцията сочи, че руският ангажимент в латиноамериканската държава изобщо не може да се сравнява по обем и мащаб с руската военна операция в Сирия, а още по-малко със съветската инвазия в Афганистан.

Предположения и догадки

Можем само да гадаем какви са истинските мотиви за руските действия, казва за ДВ руският военен експерт Александър Голтс: "Възможно е руснаците да подготвят извеждането на Мадуро от страната, да изнасят злато или пък да изпращат подкрепления в защита на Мадуро". Нито една от тези опции не може да бъде изключена, убеден е Голтс.

Властите в Москва се въздържат от всякакви информации по случая. А за руските медии темата за изпращането на двата военни самолета във Венецуела остава съвсем периферна. Като се позова на руски дипломат в Каракас, в понеделник агенция РИА-Новости съобщи, че руските военни са пристигнали във Венецуела за консултации във връзка със сключени по-рано договори за доставки на оръжие. Няма "нищо тайнствено", се казва още в информацията.

От години Русия доставя на Венецуела оръжия, чиято предполагаема стойност надхвърля 10 милиарда щатски долара - изтребители, хеликоптери, системи за противоракетна отбрана и танкове. Освен това Русия изгражда във Венецуела военни заводи за производството на автомати тип "Калашников", както и на муниции. Продажбата на оръжие и инвестициите в петролната промишленост на Венецуела са двете основни посоки, в които вървят руските интереси в тази южноамериканска държава.

През последните месеци Кремъл опровергаваше съобщенията за евентуална руска военна операция във Венецуела, обявявайки ги за празни слухове. В същото време имаше и някои спекулации, че Русия може да изпрати във Венецуела наемници от руската частна армия, известна като "Група Вагнер", натрупала боен опит покрай конфликтите в Източна Украйна и Сирия. В края на януари Мадуро и Путин разговаряха по телефона, а след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че не е ставало дума за искането на военна помощ.

Ще се въздържи ли Русия от военен ангажимент?

Досега Русия демонстрира само символична готовност да помогне с военна сила на режима в Каракас. През декември 2018 Москва изпрати два стратегически ядрени бомбардировача "Туполев-160" за участие в съвместно учение с венецуелските ВВС. Тези бомбардировачи, впрочем, бяха придружавани от същия тип самолети, от който са и кацналите в събота машини: един "Илюшин-62" и един "Антонов-124". През декември обаче ситуацията във Венецуела все още не беше ескалирала така силно, както днес, а и опозиционният кандидат Хуан Гуайдо не беше се обявил за временен президент на страната.

Руските медии дават две възможни обяснения защо Москва досега се въздържа от по-сериозен военен ангажимент във Венецуела: от една страна правителствената армия във Венецуела е значително по-силна от тази в Сирия, а от друга – става дума за една много по-отдалечена страна, което би направило логистичната поддръжка много по-трудна. В социалните мрежи пък се появиха спекулативни твърдения, че действията на Русия имали за цел да възпрат САЩ от евентуална военна намеса във Венецуела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    41 4 Отговор
    17 000 000 000 Русия плюс 70 000 000 000 Китай. Това са инвестиции. Парата трябва да се пази!

    Коментиран от #17

  • 2 Преброяване на бесните язовци

    8 60 Отговор
    Е какво да е замислила? Ще крепи мъдурите на Мадурко ей тъй, от инат. Колкото да кажат че имат база в Америка. Нещо като сирийския сценарий.
  • 3 Hhhhhhh

    60 4 Отговор
    Ще прави военна база Както САЩ правят.

    Коментиран от #9

  • 4 Ernesto Guevara

    65 4 Отговор
    Няма никаква тайна....просто изпреварват краварите да окупират Венецуела
  • 5 Замислила е

    66 7 Отговор
    Един мощен шут по краварските задници. То кой ли не ги нарита напоследък...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сащ фашисти

    67 6 Отговор
    А защо не питате САЩ какво правят в Ирак,Либия,Сирия?реки от кръв,терористи и разруха!?
  • 8 факт

    66 4 Отговор
    Русия има военно споразумение с Венецуела и я пазят от агресията на САЩ,какво чудно има?
  • 9 Бежко

    50 5 Отговор

    До коментар #3 от "Hhhhhhh":

    Именно! Реципрочни мерки на щатската база в Румъния.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мислител

    14 1 Отговор
    Ходя и мисля, ходя и мисля,....... и като се обърна - виждам, че само съм ходил!

    Коментиран от #14

  • 12 Голям прос

    37 0 Отговор
    Ще си създадат бази и няма да плащат за тях. Това е. Толкова е демократично, жалко че не са първи в тази област. Мисля че са извикани от законното правителство на Венецуела, нищо, че някои не го харесват. То и ние не харесваме нашето, ама е законно. Или поне така изглежда
  • 13 Краварска подлога

    20 1 Отговор
    А ние жално ще мучим ...
  • 14 аналитик

    24 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мислител":

    Мисля, че Мадуро има яки точки.. На Гуайдо му е спукана работата.
  • 15 Хихихихи

    20 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: И какви са тези бойни самолети? Не са бойни, но са военни, военни ама транспортни. DW много се излагат!
  • 16 Оппа

    30 0 Отговор
    Имат "съвместно учение". Нали така го наричат краварите, когато са покрай границата на Русия.
  • 17 1944

    3 28 Отговор

    До коментар #1 от "Зайко Байко многознайко":

    виж си скъсаните гащи и ще разбереш колко милиарда сме инвестирали в престъпна русия. това са инвестиции. ако тези пари бяха останали в българия, дори дрипльовци като теб щяха да живеят добре из дивите чукари.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Голям прос

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "1944":

    Сега ги даваме парите като не ни плащат за използване на бази, скъп ток от Марица изток, хвърчащи таралясници от след виетнамската война, загуба около южен поток, АЕЦ Белене,... абе, я си ги брой ти
  • 19 Хрис

    24 2 Отговор

    До коментар #17 от "1944":

    Абе разпран ПЪРДЕЛ, тук се обсъжда въпроса "Какво е замислила Москва във Венецуела ..." и човека посочва причината и верятните действия, а ти ни в клин, ни в ръкав -българските инвестиции в Русия.
  • 20 Троцки

    5 22 Отговор
    Какво да изнася русия, освен оръжие, корупция и бедност. Варвари.

    Коментиран от #29

  • 21 Хрониките на Евразия

    4 14 Отговор
    На Мадуро му давам още един месец ..
    С тези самолети и охрана ще си го преберат , за съсед на Янукович 😂
  • 22 Хрониките на Евразия

    5 22 Отговор
    Ако във Венецуела започне операция за свалянето на Мадуро , а тя ще започне , рано или късно , руските наемници ще се окажат в ролята на пушечно месо .
    Не трябва да забравяме , че най - яростните антагонисти на режима на Мадуро са Колумбия и Бразилия, подкрепяни от САЩ.
    А това са две страни , които не само имат военно - техническо превъзходство над Венецуела , но и имат колосален военен опит за водене на война в джунглата ..
    От своя страна , руските интернационалисти
    , които ще изпратят там , такъв опит нямат .
    Оттук и възниква въпросът - по какво ще консултират венецуелците , които много по- добре разбират от военни действия в джунглата , отколкото магаданските военни специалисти ?

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хрониките на Евразия

    2 15 Отговор

    До коментар #23 от "КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ":

    И още нещо , за да си наясно със ситуацията .
    Твоят любим Мадуро и със самолет не могат да го спасят !
    Още на първите километри ВВС на САЩ ще го приземят на някакво летище !
    Остава в трюма на някой кораб , като мишка да се скрие в Куба !
    А на Колумбия вече и писна да изхранва и настанява венецуелски бежанци !
  • 25 Опа

    10 1 Отговор
    Задачата е много проста ,няма съмнение ,че никой не ще да бъде съсипана още една държава ,и като дългогодишни приятелски взаимоотношения ,щом северите са там е поискана тяхната помощ ,да не потъне в насилия и убийства и разграбена държавата.
  • 26 Ала Пугчова

    4 1 Отговор
    чичо Дони каза на Ники Мъдото че ток няма да има защото го е срам да го гледа
  • 27 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    ЕХ ЕВРЕЙСКИ ПЕТРОЛНИ ЩАТИ !!! АМИ АКО ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА КАЦНАТ И 2-3 КИТАЙСКИ САМОЛЕТА С "ОБОРУДВАНЕ " ??? СПОМНЕТЕ СИ РУСКИЯ И КИТАЙСКИ КРАЙЦЕРИ КЪМ СИРИЯ !!! РОБ НА ЦИОНИСТИТЕ ЛИ Е НАРОДЪТ НА САЩ ???
  • 28 LEGIONARIVS

    8 1 Отговор
    Нека нека, направо да правят бази там със силози установки ядрен арсенал! Както правят краварите безпрепятствено в европа и вече под носа им в украйна!
  • 29 ариец

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Троцки":

    Пожелавам ти само американци да имаш за приятели,да ти помагат при всеки случай и да те владеят,та да видиш после от къде изгрява слънцето,дали въобще ще ти оставят малко въздух да подишаш не знам... лицемери световни !!!