Отидете към основна версия

4 424 41

Вашингтон: Не купувайте петрол от Венецуела

  • сащ-
  • венецуела-
  • петрол-
  • нефт-
  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо

САЩ са убедили редица търговци на нефт да съкратят, а в някои случаи дори да спрат бизнеса с Каракас

Снимка: Shutterstock

Специалният американски представител за Венецуела Елиът Ейбрамс заяви, че САЩ са убедили редица търговци на петрол да съкратят, а в някои случаи дори да спрат бизнеса с Венецуела, пише руският вестник „Известия“.

"Проведохме тези разговори с чуждестранни петролни търговци, с чужди правителства. Постигнахме определени успехи. Компаниите ще намалят обема на нефта, който купуват от Венецуела, а в някои случаи направо ще престанат да купуват от този режим", е заявил Ейбрамс на брифинга с журналисти в Държавния департамент.

На 29 март беше съобщено, че руският министър на енергетиката Александър Новак планира да обсъди с венецуелския си колега Мануел Кеведо увеличение на доставките от латиноамериканската република. Срещата между двамата е планирана за следващата седмица в Москва. По думите на Кеведо страната му е спряла износа на нефт за САЩ (над 400 хиляди барела) и в момента търси нови пазари.

Ден по-рано, на 28 март, властите в САЩ предупредиха чуждестранните компании, че ще налагат санкции за нефтени сделки с Венецуела. Отбелязано беше, че компаниите, които се занимават с търговия на нефт и нефтопреработка, са длъжни да прекратят преките, непреките и бартерните сделки с Каракас. В противен случай ще ги смятат за нарушители на американските санкции.

След 23 януари, когато на фона на масовите протести в Боливарската република Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава и получи подкрепата на САЩ, Канада, редица латиноамерикански страни по-голяма част от европейските държави, Вашингтон започна да оказва натиск върху управляващите в Каракас и въведе санкции срещу републиката.

ООН и Русия осъдиха тези ограничения. Влошаването на икономическата обстановка в страната може да доведе до хуманитарна катастрофа и е нарушаване на правата на човека.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини