Отидете към основна версия

7 465 35

САЩ: Турция все още може да се откаже от руските ракети (ВИДЕО)

  • сащ-
  • турция-
  • русия-
  • с-400-
  • пейтриът-
  • ракети-
  • f-35-
  • ф-35

Вашингтон иска да вижда Анкара като член на НАТО, но при условие, че на нейна територия няма зенитни ракетни системи С-400

Снимки: БГНЕС/EPA

Главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти заяви, че споразумението за закупуване от Турция на руски зенитни ракетни системи С-400 все още не носи окончателен характер, предаде ТАСС.

Скапароти сподели своята позиция по този въпрос с журналисти в Пентагона. Той отбеляза, че въпросът за купуването от Анкара на руски ракетни системи С-400 предизвиква загриженост, която излиза извън рамките на американско-турските отношения.

По думите на генерала в случай на придобиване на С-400 комплексът ще се намира в центъра на интегрирана в НАТО система на противоракетна отбрана.

Скапароти смята, че експлоатацията на руския зенитно-ракетен комплекс в такава непосредствена близост до американски изтребители бомбардировачи F-35 дава големи възможности за анализ на самолета и неговите възможности.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че американското правителство иска Турция да продължи да участва в програмата за създаване на F-35, като при това не осъществи до край договора за закупуване от Руската федерация на системи С-400. Вашингтон продължава да убеждава Анкара, че е необходимо да купи американски противоракетни комплекси Пейтриът вместо С-400.

САЩ биха искали да продължат да виждат Турция като членка на НАТО, но при условие, че на нейна територия няма зенитни ракетни системи С-400, заяви във вторник постоянният представител на САЩ в НАТО Бейли Хътчисън на брифинг за журналисти преди планираната за 3-4 април среща на външните министри на НАТО във Вашингтон.

Ние искаме Турция да остане в алианса, но те не трябва да имат руска система на своя територия, каза Хътчисън. По нейните думи системата С-400 не може да бъде съвместима с противоракетната отбрана и самолетите на НАТО. САЩ са много разтревожени от възможността Турция да притежава едновременно С-400 и F-35, каза тя, отбелязвайки, че американската страна се опасява от възможността за предаване на информация чрез руската зенитна система за американските бомбардировачи.

Преди това руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция след преговори със своя турски колега Реджеп Ердоган, че Руската федерация е взела решение да ускори доставянето в Турция на С-400.

Ердоган по време на изказване в Анкара на 9 март каза, че Турция няма да се откаже от покупката на С-400 от Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини