Отидете към основна версия

4 876 19

Порошенко отива спешно при Меркел

  • ангела меркел-
  • петро порошенко-
  • украйна-
  • германия-
  • мински споразумения-
  • володимир зеленски

Канцлерът ще приеме президента преди балотажа на изборите в Украйна

Снимки: БГНЕС/EPA

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне на 12 април в Берлин с украинския президент Петро Порошенко, девет дни преди балотажа на президентските избори. Порошенко се надява да победи изненадващия фаворит - актьора и новак в политиката Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

"Разбира се, не става дума за намеса", нито за проява на подкрепа за украинския държавен глава, заяви Щефен Зайберт, говорител на Меркел. "Петро Порошенко е президент на Украйна и има множество теми, които трябва редовно да бъдат обсъждани с канцлерката", добави Зайберт, имайки предвид конфликта с Русия и проруските сепаратисти в източната част на страната.

Запитан за евентуална среща на Меркел с комика, който се опитва да грабне президентския пост в Украйна, Зайберт се ограничи с думите, че "няма какво да съобщи".

Меркел има близки отношения с Порошенко и е ключов поддръжник на Киев срещу Москва след руската анексия на Крим през 2014 г. Заедно с Париж тя посредничи за мирния процес в Източна Украйна, който в момента е в застой.

На първия тур на президентските избори на 31 март Порошенко беше значително изпреварен от комика Зеленски. Двамата ще се изправят един срещу друг на втория тур на 21 април.

Поддръжниците на Зеленски виждат в него ново лице закостенелия политически пейзаж, но критици изтъкват неяснотата в програмата му и изразяват съмнение в способността му да управлява държава в криза.

На Порошенко се отдава дължимото за сближаването със Запада, за възстановяването на армията и за предприемане на важни реформи. Той залага на опита си, за да спечели, въпреки че е обвиняван в отказ да се бори с корупцията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: