Отидете към основна версия

11 010 95

От Вашингтон: Без F-35 за Ердоган (ВИДЕО)

  • сащ-
  • турция-
  • с-400-
  • ф-35-
  • f-35-
  • ракети

Американски сенатори предлагат още вдигане на оръжейното ембарго срещу Кипър

Снимки: БГНЕС/EPA

Американски сенатори внесоха в Конгреса законопроект, с който се предлага вдигането на оръжейното ембарго срещу Република Кипър, засилване на сътрудничеството на САЩ с Гърция и Кипър в областта на сигурността в Източното Средиземноморие и подкрепа на партньорството между Гърция, Кипър и Израел, съобщават гръцки и кипърски медии.

Със законопроекта се цели и да бъде предотвратена доставката на самолети F-35 за Турция, ако тя продължи с доставката на руски ракетни системи С-400.

Законопроектът, озаглавен "Закон за партньорски отношения в областта на сигурността и енергията в Източното Средиземноморие", е внесен от сенатора демократ от Ню Джърси Робърт Менендес и от сенатора републиканец от Флорида Марко Рубио, съобщава кипърският вестник "Филелефтерос".

Според двамата сенатори законопроектът ще позволи на САЩ да подкрепят в пълна степен тристранното партньорство между Израел, Гърция и Кипър чрез инициативи в областта на енергията и отбраната.

Подчертава се още, че предлаганото законодателство цели осъвременяване на стратегията на САЩ с отчитане на промените на ситуацията в Източното Средиземноморие и по-конкретно скорошното откриване на големи находища на природен газ и влошаването на отношенията на Турция с Белия дом и регионалните му партньори.

Законопроектът предвижда отмяна на оръжейното ембарго срещу Кипърската Република, съгласие за създаването на енергиен център САЩ - Източно Средиземноморие за улесняване на енергийното сътрудничество между САЩ, Израел, Гърция и Кипър, одобряване на 3 млн. долара помощ за външно военно финансиране на Гърция, одобряване на по 2 млн. долара като помощ за Атина и Никозия за международно военно обучение.

Законопроектът ще възпрепятства доставянето на самолети F-35 за Турция в случай, че Анкара продължи с плановете си да закупи ракетни системи С-400 от Русия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини