Отидете към основна версия

2 622 10

Акционери искат главата на Марк Зукърбърг

  • facebook-
  • марк зукърбърг-
  • акционери-
  • оставка

Това се случва преди ежегодното събрание на компанията на 30 май

Снимка: ЕРА/БГНЕС

За поредна година акционери в компанията Facebook искат оставката на председателя на съвета на директорите Марк Зукърбърг. В документи, изпратени до Комисията по ценни книжа, компанията е уведомила, че ежегодното събрание на акционерите ще бъде проведено на 30 май.

Също така се иска и промяна в структурата на компанията, както и назначаване на „независим председател”. Това едва ли ще се случи, като се има предвид, че Зукърбърг е собственик на над 50% от акциите на Facebook.

През лятото на 2018 г. акционери също поискаха оставката на основателя на компанията, след скандалите свързани с намесата в изборите и изтичане на данните на потребители. Тогава тя беше отхвърлена, тъй като Зукърбърг и няколко от най-близките му сътрудници притежават акции, които им дават право на голям брой гласове.

През миналата година Facebook беше в центъра на политически скандал. Тогава работещата по кандидат президентската кампания на Доналд Тръмп компания Cambridge Analytica е получила данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа. На база на тази информация е бил направен анализ на политическите предпочитания на избирателите и им е показана рекламата, която пряко ги засяга.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Грандиозен гаф на Facebook

    От Facebook обявиха, че неволно са публикували имейл контактите на 1.5 млн. души без да имат тяхното съгласие, съобщи Business Insider. През послед ...
    18.04.2019
    2 560
    10