Отидете към основна версия

1 710 3

Управляващите в Турция искат нов вот в Истанбул

  • турция-
  • избори-
  • истанбул

Продължават противоречията около изборите

Снимка: БГНЕС/EPA

Управляващата партия в Турция ще отправи искане до Върховната изборна комисия за повтаряне на местните избори в Истанбул, съобщи Хюриет.

Вотът в Истанбул беше спечелен от кандидата на опозицията. Управляващата Партия на справедливостта и развитието вече на няколко пъти поиска повторно преброяване на гласовете в няколко от районите в града.

„Заявихме, че бихме искали повторно провеждане на изборите в Истанбул“, заяви заместник – председателят на партията Али Ихсан Явуз.

Изборите бяха спечелени от представителя на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу. Той победи бившият премиер Бинали Йълдъръм. Разликата между двамата кандидати е под 1%.

Според последните данни Имамоглу води с малко над 21 000 гласа. В някои от районите на Мелтепе преброяването продължава след обжалването на управляващите.

Тази седмица ще се реши и дали да се анулира вота в Бюкчекмедже. Има недоволство, че в района е имало нередности в адресната регистрация на поне 11 000 гласоподавателя. В момента се обмисля кога да бъде внесен иска за повторно преброяване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Истанбул има нов кмет и той не е човек на Ердоган

    Окръжната избирателна комисия в Истанбул връчи на кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за кмет на Истанбул Екрем Имамо ...
    17.04.2019
    4 945
    28
  • Официално! Ердоган поиска ново гласуване в Истанбул

    Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) внесе извънредна жалба във Висшата избирателна комисия (ВИК) с искане за анулиране ...
    16.04.2019
    3 851
    23
  • Абсурдно е Турция да излезе НАТО

    Според министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е абсурдно да се говори за излизането на страната от НАТО, заради споразумението за рус ...
    10.04.2019
    4 669
    22
  • Студен душ за Ердоган

    Висшата избирателна комисия на Турция отхвърли искането на управляващата Партия на справедливостта и развитието за повторно преброяване на гласовете в ...
    09.04.2019
    11 231
    60
Новини по държави: