Отидете към основна версия

4 238 14

Техеран готви контраудар срещу Тръмп

  • иран-
  • сащ-
  • аятолах али хаменей-
  • корпус на гвардейците на ислямската революция-
  • доналд тръмп

Иранският парламент одобри твърди мерки срещу "терористичните" действия на Вашингтон

Снимка: Shutterstock

Иранският парламент прие закон, изискващ от правителството да вземе твърди мерки в отговор на "терористичните действия" на американските войски и включването в черния списък на САЩ на елитния корпус на "Гвардейците на ислямската революция", съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

На 8 април американският президент Доналд Тръмп определи "Гвардейците на ислямската революция" като чуждестранна терористична организация, което бе безпрецедентна стъпка, заклеймена от Техеран и породила тревоги за ответни действия срещу американски войски.

Иран реагира на решението, което влезе в сила на 15 април, като определи Централното командване на САЩ в Близкия изток като терористична организация, а американското правителство за спонсор на тероризма.

"Законът позволява на правителството да вземе крути и реципрочни мерки срещу терористичните действия на американските войски, които застрашават интересите на Иран", съобщи иранската телевизия.

"Правителството трябва да използва законови, политически и дипломатически мерки, за да отговори на американските действия", гласи съобщението.

Силно преданият на върховния духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей елитен Корпус на гвардейците на ислямската революция е мощна сила, контролираща голяма част от иранската икономика и упражняваща политическо влияние върху разделената на фракции религиозна върхушка на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ не планират военна намеса в Иран

    САЩ не търсят смяна на режима в Иран чрез пряка военна намеса. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от The Hill. Помпео е гов ...
    22.04.2019
    1 404
    13
  • САЩ затягат възела около Иран

    САЩ затягат санкциите срещу Иран, a анализатори очакват напрежение на пазара за търговия с петрол. До тази ситуация ще се стигне, след като от 2 май В ...
    22.04.2019
    3 251
    13
  • Ключова рокада на върха на иранската армия

    Иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей назначи нов главнокомандващ на елитния корпус на "Гвардейците на ислямската революция", ...
    22.04.2019
    2 628
    13
  • Иран помете ЦРУ и МИ-6

    В Иран обявиха, че са разбили шпионска мрежа на ЦРУ, действаща на територията на страната, съобщи РИА Новости. Информацията беше обявена от ръковод ...
    19.04.2019
    11 441
    22