Last news in Fakti

22 Април, 2019 08:33 2 624 13

Ключова рокада на върха на иранската армия

  • иран-
  • гвардейци на ислямската революция -
  • аятолах али хаменей-
  • бригаден генерал хосейн салами

Аятолах Хаменей назначи нов командващ корпуса на Гвардейците на ислямската революция 

Ключова рокада на върха на иранската армия - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Иранският върховен духовен водач аятолах Али Хаменей назначи нов главнокомандващ на елитния корпус на "Гвардейците на ислямската революция", съобщи Ройтерс.

Бригаден Генерал Хосейн Салами, на 58 години, ще оглави корпуса на мястото на дивизионен генерал Мохамад Али Джафари, съобщи телевизията, без да посочи причина за смяната.

"Предвид на вашите способности и значителен опит с различни революционни отговорности Ви повишавам в звание дивизионен генерал и главнокомандващ Революционните гвардейци", посочи аятолах Хаменей в комюнике.

Ключова рокада на върха на иранската армия

Генерал Салами е участвал във войната между Иран и Ирак /1980-1988 г./ и е командвал авиацията на Революционните гвардейци. Назначаването му е мотивирано от "необходимостта от смяна на ръководството" на корпуса на "Гвардейците на ислямската революция", поискано от самия Джафари, заявил аятолах Хаменей.

През октомври Салами заявил, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва "да се научи да плува в Средиземно море", защото можело да бъде принуден да избяга от страната си, според иранската осведомителна агенция Фарс, близка до консервативните кръгове.

Корпусът на "Гвардейците на ислямската революция", създаден през 1979 година малко след ислямската революция в Иран, наброява според Международния институт за стратегически изследвания около 125 000 бойци, поставени под пряката власт на върховния лидер.

Ключова рокада на върха на иранската армия

За разлика от националната армия, Революционните гвардейци нямат за основна роля защитата на териториалната цялост на страната. Според конституцията тяхната мисия е да "опазват Революцията и нейните постижения".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    10 7 Отговор
    Иран ще спаси света от гнидите.

    Коментиран от #12

  • 2 Тринити

    8 4 Отговор
    Хаменей е патриот и прави най доброто за страната си. Не се занимава с туитване на глупости!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Доколкото е възможно

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Анти седераст":

    С300 е за всяване на респект, а не да охранява Сирия. Ясно е, че не могат да спрат Израел - Нетаняху всеки път му набива канчето в Москва с тези неоспорими факти. Нищо не може да направи г-н Путин, освен да се примири и прави, че не го касае и не забелязва.

    Коментиран от #5

  • 5 Azazel

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Доколкото е възможно":

    Кой набива канчето бе? Онова джужето от Израел тича всеки път щом Путин прати нещо което лети в Сирия. Колко пъти Путин ходи до телавив?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Инфо

    3 0 Отговор
    Пълно ембарго върху Иран от Вашингтон: Искането на Турция беше отхвърлено. Миналия вторник говорителят на турския премиер Ибрахим Калин заяви, че Турция очаква от САЩ да удължат изключението, предоставено на Анкара, за да продължи да купува петрол от Иран, без да нарушава санкциите на САЩ. Очаква се Съединените щати да обявят днес, понеделник, че Турция, страна вносител на ирански петрол, трябва скоро да прекрати вноса си или да бъде санкционирана от САЩ, според Ройтерс.
  • 11 Batushka

    2 1 Отговор
    СС войски верни на великия фюрер....хаххаххх...
  • 12 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анти седераст":

    Нямаше ли да е С. Корея? Венецуела и тя се натискаше! Куба беше основен фаворит. Годините минаха, а резултатите са плачевни за вас и перфектни за нас. Денги нет, но вие се дръжтe. Дръжте се за на Путлер жезъла и пийте от неговата сила. Чакайте победата на джихадизма и русифилизма и стискайте здраво палците нa краката си :D

    Коментиран от #13

  • 13 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да да":

    Ще им се сбъднат мечтите когато турската лира стане световна валута със златно покритие...