Отидете към основна версия

2 851 4

Дъжд от плазма заваля на Слънцето

  • слънце-
  • плазма

Валежите в короната на звездата са подобни на тези на Земята, но с някои изключения

Снимка: Shutterstock

Астрономи регистрираха "дъжд от плазма" на Слънцето, който може да обяснява защо атмосферата на звездата ни е толкова по-гореща от повърхността, съобщи Фокс нюз.

Данните са събрани с телескопи с висока резолюция на Обсерваторията за слънчева динамика. Те показват, че дъждът в короната на Слънцето е подобен на този на Земята, с някои изключения.

На Слънцето той е много по-горещ. Освен това плазмата е електрически заредена и дъждът не се събира в локви, като на земята. Вместо това се образуват магнитни линии, които излизат от повърхността. На местата, където тези линии са на повърхността, тя се загрява прекомерно и температурата достига един милион градуса Целзий.

Свръхгорещата плазма се разширява и се издига към извивката на магнитната линия. След това се охлажда, кондензира и гравитацията я насочва надолу. Така се образува коронарният дъжд.

Учените от космическия център "Годар" и Католическия университет във Вашингтон са идентифицирали такива контури с коронарен дъжд с височина до 48 000 км.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Учени разкриха голямата тайна на Слънцето

    Учени от Мичиганския университет обясниха защо външният слой на атмосферата на Слънцето, т.е. слънчевата корона, е значително по-горещ от повърхността ...
    06.06.2019
    4 629
    10
  • Пълен напред около Слънцето

    Сондата "Паркър" на НАСА навлиза във втората си орбита на Слънцето, която ще я изведе на 24 милиона километра от повърхността му, съобщи в. ...
    31.01.2019
    1 995
    7
  • Какво ще стане след гибелта на Слънцето?

    Британски учени от университета в Уоруик прогнозират каква ще бъде съдбата на Слънцето след неговата гибел, когато ще се превърне в бяло джудже, съобщ ...
    11.01.2019
    5 708
    24