Last news in Fakti

6 Юни, 2019 11:48 4 624 10

Учени разкриха голямата тайна на Слънцето

  • слънце-
  • сонда-
  • паркър

Астрономите се надяват сондата "Паркър" да потвърди хипотезата им

Учени разкриха голямата тайна на Слънцето - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Мичиганския университет обясниха защо външният слой на атмосферата на Слънцето, т.е. слънчевата корона, е значително по-горещ от повърхността на светилото, съобщи Сайънс дейли. Те се надяват сондата "Паркър", която ще се доближи на рекордно близко разстояние до Слънцето, да потвърди хипотезата им.

По мнението им, в резултат на силното нагряване слънчевата атмосфера се увеличава многократно в сравнение с диаметъра на Слънцето, като при това температурата на тежките йони е 10 пъти по-висока от тази на водорода.

Във въпросната зона има алфвеновски вълни - появяващи се в плазмата магнитохидродинамични вълни, които се разпространяват край силовите линии на магнитното поле и се движат между повърхността и външния слой на атмосферата. В известната като алфвеновска точка зона на короната вълните не могат да се върнат към Слънцето поради високата скорост на слънчевия вятър.

Под алфвеновската точка заредените частици изпитват върху себе си въздействието на вълните.

Астрономите проучили на какво разстояние от повърхността се прекратява нагряването на хелиевите йони. Оказало се, че външният край на зоната на прегряването е на разстояние 10-50 слънчеви радиуса.

Учените смятат, че изстреляната миналата година сонда "Паркър" ще събере данни, които ще подкрепят заключенията им.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    14 4 Отговор
    Тъй ли е, не е ли тъй, никой не може потвърди. Особено за магнитохидродинамични вълни и алфвеновска точка. 'Ай', ще го приема за вярно. Няма го проверявам днес :).

    Коментиран от #4

  • 2 Хасмукар

    8 6 Отговор
    Ко каза, ко?
  • 3 Мъдурко

    10 3 Отговор
    Джурналята, голямаТА или голяма тайна..? Разликата, идваща от члена, в конкретния случай е ОГРОМНА! Не сте ли учили във Факултета? Ако не сте си купили дипломите, разбира се, и ако не сте мислили за други членове вместо да учите..или, викате, така се прави сензация и се генерират кликове от простолюдието.. ;)
  • 4 US идиот

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Това са елементарни неща , в САЩ се учат в първи клас !
  • 5 Тръмп

    5 3 Отговор
    И за тези глупости тези пишман учени вземат заплати , по-зле са и от БАН .
  • 6 Приказки

    0 0 Отговор
    Това, което не може да се имери! За него може да се изприазва всичко, както и за слънцето, също. Да е слънчево много повече "от хиляда дни (по шлагер)"!
  • 7 Баща ти с дамаджаните

    7 1 Отговор
    Хидромакароновата корона допринася за образуване на водойонния катализатор в третият слой на гамасинтезатора на слънцето, така че няма смисъл Паркър да ходи там
  • 8 Пак дивотий

    0 2 Отговор
    И глупости
  • 9 Дядо Пею

    0 2 Отговор
    Май ще почна да изхвърлям коронярна маса.нищо не помня от снощи
  • 10 355

    2 6 Отговор
    Добре ,че са САЩ да изучават космоса ,за да има после и руснаците какво да научат.Вижте например в сайта на Роскосмос няма никакви космически новини вече една година ,а най-големия им успех беше ,че направиха сателитна снимка на стадиона за финала на световното.В Роскосмос новините които се пишат са предимно американски и в последствие преведени на руски ,за да може и неграмотния руснак да научи нещо.