Отидете към основна версия

25 771 106

Русия премина червената линия! Ще анексира Донбас

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • анексиране-
  • червена линия-
  • петро порошенко

Международната общност трябва да предотврати най-лошия сценарий

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият вече украински президент Петро Порошенко обвини Москва, че е преминала "червена линия", като е подписала указ за облекчаване на процедурата за получаване на руско гражданство в Източна Украйна, предаде DPA.

"Факт е, че Кремъл подготвя следващия етап на агресия срещу нашата страна: анексирането на украинския регион Донбас или създаването на руски анклав в Украйна", каза той. Порошенко, който загуби втория тур на президентските избори в Украйна в неделя, призова международната общност да предотврати "най-лошия сценарий" и да затегне санкциите срещу Русия.

Екипът на новоизбрания президент Володимир Зеленски - комик, който никога не е заемал политически пост - също разкритикува хода на Кремъл. "Това действие е още едно очевидно потвърждение за международната общност за истинската роля на Русия като държава агресор", заяви екипът му.

Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е подписал указ, който прави по-лесно за хората, живеещи в сепаратистките региони на Източна Украйна, да получат руски паспорти. Жителите с постоянно пребиваване в "отделни окръзи" в Донецка и Луганска област могат да станат руски граждани чрез "опростен процес", според Кремъл. От Кремъл обявиха, че жителите на Донбас ще получат руско гражданство, без отказ от украинско.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: