Отидете към основна версия

10 326 57

Украйна обърна гръб на руския език

  • закон-
  • украйна-
  • русия-
  • руски език-
  • език

Законът е приет на фона на повишеното напрежение между Киев и Москва

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският парламент прие предизвикал полемика закон, който има за цел да засили употребата на украинския език в медиите и държавната администрация в една страна, където и руският се използва масово, предадоха световните агенции.

Върховната Рада одобри текста с 278 гласа "за" при необходими 226. Използването на руския език в Украйна се превърна в сериозен повод за недоволство през 2014 г., когато проруските сепаратисти поеха контрола върху райони в източната част на страната, отбелязва AP.

Избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски, който говори руски, каза, че подкрепя украинския за официален език. Той обаче призова хората да бъдат насърчавани, а не да бъдат принуждавани да използват украинския. В закона е предвидено обществени фигури, политици, учители и държавни служители да използват единствено украински език.

Досегашният президент Петро Порошенко, който ще остане на поста до края на следващия месец, каза, че ще подпише приетия днес от парламента нормативен акт - последната необходима стъпка за влизането му в сила.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: