Отидете към основна версия

2 574 7

Косово: Западът не иска да се сдобрим със Сърбия

  • косово-
  • сърбия

Те създават опасност от завръщане на етническите конфликти на Балканите, заяви Хашим Тачи

Снимка: Shutterstock

Президентът на Косово Хашим Тачи смята, че несъгласията между западните правителства пречат на решаването на спора между Белград и Прищина и създават опасност от завръщане на етническите конфликти на Балканите, съобщи Танюг.

В интервю за "Файненшъл таймс", дадено в Берлин, Тачи оцени, че Европейският съюз е твърде слаб, вътрешно разединен и загрижен от напредъка на популистите преди предстоящите избори за Европейски парламент, за да има стратегически подход към проблема на Белград и Прищина.

Тачи оцени, че умело координираната американско-европейска дипломация, която миналата година допринесе за решаването на спора между Атина и Скопие около името, не е съществувала в случая на Белград и Прищина.

Без участието и водещата роля на САЩ съм скептичен, че някой от ЕС може да свърши много. Ролята на САЩ е решаваща за решение, заяви Тачи. Той каза, че целта на Прищина е взаимно признаване, за да може пътят към ЕС да бъде отворен за двете страни.

"Няма обаче компромис около косовската независимост. В противен случай ще затънем в замразен конфликт с тежки последици за бъдещето и опасност от конфликт между Сърбия и Косово", посочи той.

Държавният глава каза още, че цени усилията на Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Федерика Могерини, но добави: "Не само аз, но и всички от региона сме разочаровани от срещата в Берлин. Нямаше нищо конкретно, само празни думи".

"Файненшъл таймс" оценява, че косовските лидери са недоволни от ЕС заради отлагането на визовата либерализация и подозират, че някои правителства, най-забележимо Франция, не са готови да позволят на някои балкански лидери да осъществят пълноправно членство в ЕС когато и да е.
ЕС е действително слаб и неединен. Те се занимават с европейските избори и са уплашени от възможните резултати, така че действат по тактически, политически начин, а не по статегически, заяви Хашим Тачи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини