Отидете към основна версия

2 283 12

„Американският талибан“ бе пуснат на свобода

  • сащ-
  • затвор-
  • свобода-
  • афганистан-
  • пехотинец-
  • талибан-
  • талибани-
  • джон уолкър линд

Той бе обвинен за смъртта на пехотинец

Снимка: Shutterstock

Ислямистът, станал известен като „американския талибан”, ще бъде освободен от щатски федерален затвор. Това се случва въпреки притесненията на законодателите относно „съображенията за сигурност”, свързани с освобождаването на "неразкаян терорист", който според властите продължава „открито да призовава за екстремистко насилие”. Това съобщи "Фокс нюз".

Джон Уолкър Линд излиза на свобода днес, няколко години преди да е излежал 20-годишната си присъда. Той бива арестуван заедно с група талибани през 2001 година - само няколко месеца след атентатите на 11-ти септември и началото на войната в Афганистан.

Линд е обвинен за смъртта на Джони Спан, американски пехотинец и паравоенен от ЦРУ, който беше първият убит при сраженията в Афганистан. Дъщеря му, Алисън – сподели пред Fox News, че чувства освобождаването на терориста като „шамар през лицето”.

Джон Линд е бил част от затворнически бунт в провинцията Мазар-и-Шариф. Спан го е интервюирал като част от клъстер от талибански бойци, чийто водач се бил предал. Линд не е откликнал на въпросите на пехотинеца. Часове по-късно избухва бунтът, по време на който е отнет живота на американския военен. „Избирайки да запази мълчание, той затвърждава съдбата си на предател. Можел е да го предупреди за предстоящите брожения”, смята дъщерята на покойния пехотинец.

Рапорти за присъдата сочат, че най-вероятно „добро поведение” е оправданието за по-ранното освобождаване на Линд от затвора. Според данни от 2017 г. на американския Център по контратероризъм той все пак продължава „ да се застъпва за глобален джихад и да пише и превежда агресивни екстремистки текстове”. Предполага се също, че през март е споделил пред телевизионен продуцент, че „ще продължи да разпространява екстремистки ислям след освобождаването си”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп се отчете за войната срещу терора

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп информира лидерите на Сената и на Камарата на представителите на американския Конгрес за контратерористичните операции ...
    12.06.2019
    938
    4