Last news in Fakti

23 Май, 2019 13:42 2 275 12

„Американският талибан“ бе пуснат на свобода

  • сащ-
  • затвор-
  • свобода-
  • афганистан-
  • пехотинец-
  • талибан-
  • талибани-
  • джон уолкър линд

Той бе обвинен за смъртта на пехотинец

„Американският талибан“ бе пуснат на свобода - 1
Снимка: Shutterstock

Ислямистът, станал известен като „американския талибан”, ще бъде освободен от щатски федерален затвор. Това се случва въпреки притесненията на законодателите относно „съображенията за сигурност”, свързани с освобождаването на "неразкаян терорист", който според властите продължава „открито да призовава за екстремистко насилие”. Това съобщи "Фокс нюз".

Джон Уолкър Линд излиза на свобода днес, няколко години преди да е излежал 20-годишната си присъда. Той бива арестуван заедно с група талибани през 2001 година - само няколко месеца след атентатите на 11-ти септември и началото на войната в Афганистан.

Линд е обвинен за смъртта на Джони Спан, американски пехотинец и паравоенен от ЦРУ, който беше първият убит при сраженията в Афганистан. Дъщеря му, Алисън – сподели пред Fox News, че чувства освобождаването на терориста като „шамар през лицето”.

Джон Линд е бил част от затворнически бунт в провинцията Мазар-и-Шариф. Спан го е интервюирал като част от клъстер от талибански бойци, чийто водач се бил предал. Линд не е откликнал на въпросите на пехотинеца. Часове по-късно избухва бунтът, по време на който е отнет живота на американския военен. „Избирайки да запази мълчание, той затвърждава съдбата си на предател. Можел е да го предупреди за предстоящите брожения”, смята дъщерята на покойния пехотинец.

Рапорти за присъдата сочат, че най-вероятно „добро поведение” е оправданието за по-ранното освобождаване на Линд от затвора. Според данни от 2017 г. на американския Център по контратероризъм той все пак продължава „ да се застъпва за глобален джихад и да пише и превежда агресивни екстремистки текстове”. Предполага се също, че през март е споделил пред телевизионен продуцент, че „ще продължи да разпространява екстремистки ислям след освобождаването си”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СссереМ

    25 4 Отговор
    В САЩ излиза интересна дописка............................... След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните. По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история. “ Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. Някак по мъжки. С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте. Никога не сте рискували животите си. И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда. Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.
  • 3 СссереМ

    19 2 Отговор
    В САЩ излиза интересна дописка.................................Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере. На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните. Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника. Бяхме зли когато се качихме на височината. Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18годишни ДЕЦА! Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд. Заповядахме им да се молят........................ ........................ .......................Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как. Стояха мръсни, гладни и прегърнати. Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме. Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не.

    Коментиран от #6, #11

  • 4 СссереМ

    19 1 Отговор
    В САЩ излиза интересна дописка................................ Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те има ха чест. Не се молеха за животите си. Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да, имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“
  • 5 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ЗА ДА ПРЕЧУКАТ СССР САЩ ДАДЕ НА ТАЛИБАНИТЕ РАКЕТИ "СТИНГЪР " ! ПО-КЪСНО СЕ ПОМОЛИХА НА РУСНАЦИТЕ -АРМИЯТА НА ГЕНЕРАЛ ДОСТУМ /РУСКИ/ -ДА НАВЛЕЗЕ ОТ СЕВЕР ПО СУША , А ТЕ ЩЕЛИ ДА АТАКУВАТ ТАЛИБАНИТЕ ПО ВЪЗДУХ И...И ИЗСТРЕЛЯХА КРИЛАТИТЕ СИ РАКЕТИ ПО ВЪРХОВЕТЕ НА ХИНДОКУШ И СИ САМОПОРЪЧАХА НОВИ ... И ЩЕ СИ ВОЮВКАТ И ЩЕ СЕ ПОХВАЛКВАТ ЧРЕЗ ХОЛИВУУД !!! ЛАНТАН И ДРУГИ РУДИ И ИЙЕЕ !?!?
  • 6 Дългия

    4 21 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    И къде е излязла тази дописка? И от кога руснаците наемат деца в армията си? Или това го сънува след кило водка или е 1001 -та приказка на Шехиризада ?Не е зле да поговориш с психиатър.

    Коментиран от #7

  • 7 късия

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дългия":

    Колко годишни са в наборната армия ?
  • 8 Войник

    0 18 Отговор
    Съветска пропаганда са тези разкази .Пропагандата е голяма работа.Още има промити мозъци от съветската пропаганда

    Коментиран от #9, #12

  • 9 сам виж

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Войник":

    Напиши в Тубата-"шурави" и гледай интервюта с афганци воювали с руснаци-от командири до редови войници.Афганците са наричали руснаците шурави...-просто от интерес виж-и тогава пиши за пропаганда

    Коментиран от #10

  • 10 Войник

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "сам виж":

    Как се влиза в Ю тубето?
  • 11 Груйо

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Ако тази история е вярна, мога да кажа само, респект!
  • 12 падналия ангел

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Войник":

    Просто намери и гледай клипа. Интервюто е взето от американски журналист. Стига си навалял, като онзи шоп в зоологическата градина, пред клетката на жирафа!