Отидете към основна версия

4 166 57

Крим няма да освободи украинските моряци

  • украйна-
  • моряци-
  • русия

Зеленски призова Русия да спазва решенията на международните институции

Ръководителят на работната група по международни правни въпроси в Постоянното представителство на Крим при президента на Руската федерация, Александър Молохов, заяви, че морският трибунал в Хамбург няма право да изисква Русия да освободи украинските моряци и да върне корабите, задържани в Керченския проток за нарушаване на държавната граница, така че решението не е нужно да се изпълнява, предава РИА „Новости“.

В събота Международният трибунал по морско право поиска Русия да освободи украинските моряци и кораби, задържани в Керченския проток.

"Това е нелогично решение, което не подлежи на изпълнение. Обръщам внимание на факта, че не е единодушно, редица съдии са изразили несъгласието си. Компетентността на този съд не се отнася за военните кораби, а конвенцията за морското право също е без значение тук. Русия реагира законно на нарушение на държавната граница ”, - каза Молохов.

Според него решението на трибунала поставя специално ударение върху имунитета на военните кораби и хуманитарните аспекти. "Вярвам, че не се прилага имунитет срещу задържаните украински моряци, които са обвинени в престъпление. Ако те са военнопленници, а не престъпници, както твърди украинската страна, Конвенцията по морско право не регулира военните действия на военните кораби, това е друга област от международното публично право ”, каза Молохов, цитиран от "Фокус".

Решенията на трибунала в Хамбург са окончателни и задължителни за страните по спора. Русия обаче заяви, че няма да участва в съдебните заседания, тъй като трибуналът не е компетентен да разглежда този случай.

Изпълнението от страна на Русия на решението на Международния трибунал на ООН по морско право може да бъде първият сигнал за истинската готовност на руската страна за по-нататъшно уреждане на отношенията с Украйна, съобщи в събота президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Той добави, че по този начин Москва може да предприеме стъпка към "деблокиране на преговорите" и решаване на този проблем по "цивилизован начин".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания