Отидете към основна версия

1 209 0

Русия пресече атентати на Олимпиадата в Сочи

  • сочи-
  • русия-
  • абхазия-
  • имарат кавказ-
  • доку умаров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спецслужбите на Русия и Абхазия осуетиха заговор на ислямистки бунтовници за нападение над Зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 година, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на руския Национален антитерористичен комитет. Арестувани са трима мъже от базираната в Северен Кавказ групировка „Имарат Кавказ“. Счита се, че задържаните са на много високо ниво в тайната организация.

Съвместната акция е проведена на 4 и 5 май. Иззети са оръжия, сред които три преносими ракети „земя – въздух“, два противотанкови  реактивни снаряда, минохвъргачка, противотанкови и противопехотни мини, пушки, гранати и други. Всичко това било открито в 10 скривалища из територията на Абхазия, която обяви независимост от Грузия, ставайки повод за размяна на военни удари между Москва и Тбилиси.

Планът на бунтовниците бил да проведат терористичните си атаки преди и по време на зимната Олимпиада.

Лидерът на „Имарат Кавказ” (определяна като международна терористична организация) Доку Умаров поддържа тесни връзки с тайните служби на Грузия, твърдят източници от руското разузнаване. Грузинските власти отхвърлиха да имат такива отношения с екстремиста, допълва Ройтерс.

ФСБ сочи чеченецът Умаров като координатор на цялата дейност по организиране на доставките, извършване на атентатите и изграждането на тайниците около руския курортен град.

Умаров пое отговорност за атентата на московското летище „Домодедово“, който уби 25 души през 2011 година. Счита се, че Умаров стои и зад атаките в московското метро. Той е най-издирваният терорист от руснаците. Според ООН чеченецът има връзки с Ал Кайда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Двоен атентат в Кавказ, над 10 убити

    Най-малко 12 души загинаха и над 100 други бяха ранени през изминалата нощ при двоен атентат с коли бомби близо до полицейски пост в руската кавказ ...
    04.05.2012
    2 784
    1