Отидете към основна версия

7 837 4

Енергия от слънцето топли най-студеното място на Земята

  • слънчева енергия-
  • якутия-
  • русия

Най-студеното място на Земята - Якутия, ще използва енергия от слънцето за осветление и битови нужди, съобщават руски медии.


По този начин местните власти се надяват да намерят евтин и екологичен начин за намаляване на зависимостта си от непрекъснато растящите цени на изкопаемите горива.

До средата на 2012 г. в района на село Ючюгей в Якутия ще бъде завършен строежът на слънчева централа с мощност 20 кВт. Това става ясно от прессъобщението на министерството на енергетиката на Якутия.
Ючюгей се намира близо до село Оймякон, което е смятано за най-студеното място на света.
Използването на безплатната енергия на слънцето не е прецедент за Якутия, където вече работи първата „зелена“ централа.

Става дума за Батамайската слънчева електроцентрала, припомня РБК. Практическите изследвания показаха, че от началото на ноември до средата на януари производителността на ток е малка, но промяна настъпва от февруари, припомнят от министерството на енергетиката на Якутия.

Компанията "Сахаэнерго" дори е разработила програма за използването на алтернативни възобновяеми източници за покриване на енергийните нужди на Якутия. Според документа това трябва да стане на две стъпки. Първата е за периода  2012-2016 г. , а вторият е до 2020 г. В края на периода Батамайската слънчева централа ще увеличи мощността си от сегашните 10 кВт на 30 кВт.

Залагането на „зелената енергия“ е пробив в мисленето на руските власти, които предпочитат да залагат на мегаломански проекти като строеж на огромни ВЕЦ или на атомни централи, коментират западни експерти.
Якутия е смятана за най-студеното място на света. През 1933 г. в с. Оймякон  официално е регистрирана температура от минус 67,7 градуса. Неофициално обаче през 1924 г. там са били измерени минус 71,2 градуса. Местната мълва пък разказва, че през 1938 г. температурата е паднала дори до минус 77,8 градуса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини