22 Септември, 2011 10:45 2 101 6

Изобретиха крушка, захранвана от слънчева енергия

  • крушка-
  • слънчева енергия

Специалисти на компанията Nokero разработиха електрическа крушка, която се занхранва от слънчева светлина. На първо четене понятието лампа, която черпи енергия от слънцето, изглежда безсмислено. Там, където има слънчева светлина, изкуствена едва ли е нужна.

Прототипът на Nokero обаче работи и след като слънцето залезе. Устройството е многофункционално. То може да бъде закачено на тавана или поставено на масата, разполага с четири светодиода и никел-металхидридна батерия от типа AA, която може да се презарежда в продължение на две години.

Акумулаторчето трупа енергия през светлата част от деня, след което дава ток за работата на четирите диода. От компанията не разкриват на колко време и с каква сила светят диодите, но казват, че този вид крушка спокойно може да замени стандартните.

Интересна е и цената на крушката, захранвана от слънчева енергия. Тя е от порядъка на $20. Прототипът се казва N200 и създателите му се надяват да го пуснат в серийно производство. Така ще се икономисва значително количество електроенергия, а за местата без ток подобно устройство би било просто незаменимо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гергана Василева

    0 0 Отговор
  • 2 Jesika

    0 0 Отговор
    Браво
  • 3 ТурбоЛовър ТурбоЛовър

    0 0 Отговор
    То добре ама не е "ново" отдавна има такива лампи за градини, "Нова" е само формата на осветително тяло...
  • 4 ТурбоЛовър ТурбоЛовър

    0 0 Отговор
    То добре ама не е "ново" отдавна има такива лампи за градини, "Нова" е само формата на осветително тяло...
  • 5 Попай Попов

    0 0 Отговор
    изумен съм
  • 6 Stiliyan

    0 0 Отговор
    В Бургас има такива монтирани по улиците отдавна. Голяма новина.