Отидете към основна версия

4 977 33

Германия и Украйна не могат да се разберат за руския газ

  • северен поток 2-
  • северен поток-
  • газопровод-
  • русия-
  • газ-
  • германия-
  • украйна-
  • ангела меркел-
  • володимир зеленски

Украинският президент се срещна с Меркел в Берлин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Позициите на Украйна и Германия по въпроса за "Северен поток-2" са противоположни, но Киев е благодарен на Берлин за готовността да обсъжда тази тема. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел, цитиран от ТАСС.

Нашите позиции по проекта "Северен поток-2" са диаметрално противоположни. В същото време ние сме благодарни за готовността да водим диалог с Германия по такъв труден въпрос, каза Зеленски.

Той определи запазването на транзита на руски природен газ през украинската територия като гаранция за енергийната безопасност на Украйна и Европа. Той изрази увереност, че тристранните преговори, чиято цел е да бъде подписан договор за транзит на газ, ще бъдат успешни и "никой няма да извива ръцете" на Украйна. Зеленски очаква в най-близко време групите, участващи в преговорите по газа, да седнат около масата и да постигнат споразумение по този въпрос.

Меркел отбеляза, че въпросите, свързани със "Северен поток-2" и запазването на транзита на газ през Украйна, са свързани и тя е заявила това на руския президент Владимир Путин. "Винаги съм казвала на руския президент, че за мен въпросът за транзита на газ през Украйна има много важно значение. Президентът Путин винаги ме е уверявал, че той знае това. Така че "Северен поток-2" и въпросът за транзита на газ пред Украйна са тясно свързани, отбеляза Меркел.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм-2 (Nord Stream 2) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането. През май Газпром съобщи, че вече е положил 1080 километра тръби от "Северен поток-2" по дъното на Балтийско море.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: