Отидете към основна версия

2 981 52

Гърция има план как да спре Турция

  • гърция-
  • алексис ципрас-
  • турция

Страната търси начин да спре сондажите край Кипър

Снимка: БГНЕС/EPA

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че страната му има план за предотвратяването на проучване за газови находища от страна на Турция в региона около Кипър, съобщи Катимерини.

Гърция вече се обяви срещу турските действия в изключителната икономическа зона на Кипър. Двете страни дори заявиха, че ще изискват санкции от ЕС срещу турското правителство, ако то продължи с работите в региона.

„Няма да позволим на турския президент Реджеп Ердоган да прави сондажи в гръцка икономическа зона. Гърция няма да отстъпи от тази позиция. Ние вече сме предвидили различни ходове. Вече работим по план, с който да отговорим на тези действия с подходящи съюзи“, заяви Ципрас.

ЕС вече обяви своята подкрепа към Кипър в случая. Турция обаче настоява, че нейните действия са напълно законни.

Гръцкият външен министър Йоргос Картулагос вече е обсъдил въпроса с със съветника по национална сигурност в Белия дом Джон Болтън. В момента турски кораби проучват за находища на газ край Кипър.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Гърция зове за действия срещу Турция

    Премиерът на Гърция призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск да поиска категорично осъждане на действията на Турция в изключителната икон ...
    18.06.2019
    2 613
    20
  • Ципрас: Който заплаши Кипър, ще си плати

    Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпрати съобщение до Турция след приключването на извънредното заседание на правителствения Съвет за отбрана и външ ...
    18.06.2019
    4 478
    39
Новини по държави: