Last news in Fakti

18 Юни, 2019 09:09 4 427 39

Ципрас: Който заплаши Кипър, ще си плати

  • никос анастасиадис-
  • кипър-
  • алексис ципрас-
  • гърция-
  • турция

Премиерът на Гърция изпрати спешно съобщение до Турция

Ципрас: Който заплаши Кипър, ще си плати - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпрати съобщение до Турция след приключването на извънредното заседание на правителствения Съвет за отбрана и външни работи (СОВР), предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.

„Който наруши суверенните права на Гърция, който наруши суверенните права на Кипър, страна член на Европейския съюз, който наруши международното право в региона, трябва да знае, че ще има последствия“, предупреди министър-председателят.

В заявлението си след срещата, която се проведе в резиденцията на премиера, той заяви, че „всички гърци са, и трябва да го знаят и чувстват, в пълна безопасност“.

Ципрас каза, че всички събития в Източното Средиземноморие са били внимателно разгледани по време на срещата, визирайки действията на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) и са „индикация не за сила, а за слабост“.

По неговите думи Гърция е силна страна и в последно време е успяла да формира много силни съюзи, по-силни от всякога.

Що се касае до телефонния разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на срещата на СОВР, Ципрас отрбеляза, че те са обсъдили стъпките, които ще последват, в контекста на ЕС, на който са членки и двете страни. „Съгласихме се да се координираме за срещата на върха на ЕС следващата седмица, където да вземем необходимите решения, дори налагане на санкции срещу Турция, ако се потвърди, че е започнала сондажи в ИИЗ на Кипър“.

Освен това, според правителствени източници, по време на срещата са решени следващите стъпки на дипломатическо ниво в координация с Република Кипър и ще има подготовка преди предстоящата среща на върха на ЕС, заедно с поредица от срещи с лидери на страни, които играят ключова роля в региона.

От своя страна външният министър Йоргос Катроугалос ще замине за Брюксел, за да вземе участие в Съвета по външни работи, където ще проведе срещи с европейските си колеги и с външния министър на Кипър.

Правителствени източници също така заявиха, че след срещата на СОВР министър-председателят се е срещнал с министъра на отбраната Евангелос Апостолакис, с когото те са се съгласили последният да не бъде кандидат на националните избори, за да продължат мисията си като глава на гръцките въоръжени сили.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хисторик

    23 10 Отговор
    Е византийците заплашваха Кипър 70те год. и затова сега половината е турски
  • 2 Дедо ви

    28 21 Отговор
    Да е жив и здрав Ерджоланя и да управлява още дъъълго. Той направи вече почти всички възможни грешки, настрои почти всички хора и държави против себе си. Нека кара още дълго за да настъпи мотиката за последен път, когато турция ще бъде съпипана окончателно.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Гого

    13 16 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Ти за Кравария ли пишеше би Деби!? :)
  • 4 До дядото

    12 12 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо ви":

    Лапай дядовия
  • 5 Инфо

    7 6 Отговор
    Това, което турците изискват от американците, зада се откажат от S-400. 1. Прекратяване на помощта за Република Кипър относно въглеводородите.
    2. Прекратяване на разследвания от Република Кипър
    3. Предефиниране на ИИЗ на Република Кипър с Ливан, Израел и Египет
    4. САЩ да подкрепят турските позиции
    5. Ако на Турция бъдат наложени санкции, тя ще пристъпи към нови разследвания в ИИЗ на Кипър

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 муахаха

    17 13 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    те ще останат гладни, с унищожена икономика, а Ердоган ще търси дупка и помийна яма да се скрие като Саддам и Кадафи
  • 8 Няма ли кой да му преведе на чипрас

    13 8 Отговор
    Един наръчник по международно право за да разбере, че ИИЗ на остров не може да надхвърля 12 морски мили в континенталният шелф на друга държава?

    Коментиран от #11

  • 9 повторение

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Публикувано във факти.бг: каквото и да са евреите, човек не може да не признае, че имат много добро разбиране за случващото се около тях. изявление на израелския началник на авиацията: в случай на турско-гръцки конфликт гръцките военновъздушни сили ще разбият турските за 2 дни https://fakti.bg/world/388270-garcia-nasochi-mernika-kam-turcia

    Коментиран от #10

  • 10 Ако можеха да го сторят

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "повторение":

    Отдавна да са го направили
  • 11 222

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Няма ли кой да му преведе на чипрас":

    Това, което казвате, е да се каже само в Турция, между турците, навън, в реалния свят не се прилага, има международното право и морското право. От друга страна, има много острови страни, като Англия, Австралия и т.н. Помислете малко какво казвате. Няма да намерите подкрепа от никой в това, нито от Русия, нито от някой друг. Дори Америка е признала ИИЗ на Куба ...

    Коментиран от #15, #17

  • 12 Биоробот

    14 7 Отговор
    Скоро ще ходим на море в туркиландия като падне лирата - 20 дена за 5 лева.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 bulgarische

    7 4 Отговор
    Кипър е на 70км от бреговете на Турция и на 1000км от външните граници на Европейския съюз Щом е постигнала да я бъде и да е членка на ЕU не е хич малко постижение тя буквално сенамера в Азия била в миналото си постояно под нечея юрисдикция А сега я е виж неутрална или частично тъкава значи нее хич за подценяване ни най малко пък Гърците спрочем гърцки остави граничат и на около 50км от турция но са гръцки
  • 14 Дедо ви

    12 8 Отговор

    До коментар #12 от "Биоробот":

    Няма да е туркиландия. Ще граничим с Кюрдистан.
  • 15 Има си конвенция на ООН по въпроса

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "222":

    Провери и тогава ръси "акъл". Има и международен съд на ООН точно по тези въпроси, но нещо не смеят да се обърнат към него. Сам си отговори защо.

    Коментиран от #18

  • 16 Ама за тия 5 лева

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Биоробот":

    Ще работиш половин година
  • 17 Австралия е континент

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "222":

    Ти това не знаеш, пък си тръгнал да ни "обясняваш" далеч по-сложни неща....

    Коментиран от #19, #20

  • 18 222

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Има си конвенция на ООН по въпроса":

    Вие грешите, това се отнася до малките острови, далеч от страната, към която принадлежат, към които отново им се дава някаква ИИЗ, но не от ООН, а от международен трибунал. Турция обаче не признава съответния международен трибунал. Във всеки случай, ако това, което казвате, беше правилно, Турция нямаше да налага военна сила с фрегати, подводници и самолети, и нямаше да има толкова много реакции.
  • 19 222

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Австралия е континент":

    Това няма значение. Англия и Япония и десетки островни държави не са. Помислете малко..
  • 20 222

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Австралия е континент":

    Даже наскоро Австралия коригира морските си граници с Тимор, които преди това бяха уредени, използвайки концепцията за континентален шелф, и сега ги предефинира, използвайки концепцията за ИИЗ. Тимор е взел повече море, а заедно с него и едно отдавна известно, и досега австралийско, находище на въглеводороди. Така че..

    Коментиран от #29

  • 21 урок по география за мюмюни

    5 5 Отговор
    всички континенти в земята са...познайте какво...острови!!! муахаха

    Коментиран от #27

  • 22 Българското ЦРУ ВКР ГЕСТАПО СС ДС ФБР

    6 2 Отговор
    До всички приятели които коментират тук без заплащане. Много от нас, като станем сутрин, си казваме ''я чакай да смачкам 5-6 руски шпиони русофили'' във факти и да се заредя с енергия за целия ден. Така си мислиме, но това не са никакви русофили, а още по-малко руски шпиони. Те са хора в неравностойно положение – психично болни, куци, сакати, без крака, без ръце, слепи, инвалиди, неподвижни, тежко болни, повечето нелечимо и тук срещу жълти стотинки от НПО /а това е и единствения начин да имат някакви доходи/ възхваляват ''социализма'' на Русия, Венецуела и Китай. Това което не знаят тези нещастни хора е, че в Русия капитализма е върл и безпощаден. Там за да повикаш линейка и да дойде, трябва да се спазариш по телефона, какви пари ще им дадеш, иначе няма да дойде. Тези хора си мислят, че социализма е лечението на техните заболявания. Просто не влизайте тук и не коментирайте, защото влизайки в спор с тези болни хора, приемате негативизма им и кармата на болестите им, а и така ще ги оставите и без тези жълтите стотинки, които им дават.Не приемайте върху себе си нещастието, негативната енергия и божието наказание на тези хора, оставете ги без събеседници за спор.Оставете ги да си мечтаят, че някъде на планетата Земя има социалистическа система за която те бленуват, безплатно здравеопазване, ядене и заплати без труд, но със чатене във форумите, мечтата е единственото което им остава, в малкото оставащи им дни.Иначе сайта е приятен с интересни зарибяващи статии.
  • 23 Инфо

    4 1 Отговор
    1. Ясна позиция в полза на Кипър, по въпроса за разследванията и турската провокация, пое Москва. Руският посланик в ЕС каза, че правото на Кипър е да експлоатира своята ИИЗ. 2. Както казах миналата седмица във Вашингтон, повтарям, че провокативните действия на Турция трябва да се избягват. Както официално заяви държавният департамент, ясната позиция на САЩ е, че сега не е време за ескалиращи провокативни действия. / Американски посланик в Гърция
  • 24 Осведомен

    3 1 Отговор
    Зад Турция ca BP и Rosneft, зад Кипър ExxonMobil и Total.
  • 25 Ганю

    2 0 Отговор
    Ким чен, ердо, садам, уго чавес,, мадуро.... все диктатори страхуващо се
  • 26 Решение

    9 4 Отговор
    Време е България и Гърция да затворят границите си към Турция и износа на Турция ще се срине. След няколко месеца ще ръфат само лук и хлЕб. Свалят диктатура Ердоган и тръгват отново по европейския път на Ататюрк.

    Коментиран от #28

  • 27 Уроци по география за маймуни

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "урок по география за мюмюни":

    Откога шебеците "учите" бре
  • 28 Като спреш износа от Турция нали

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Решение":

    Ще пукнеш от глад бре, ти дори нямаш акъл един гвоздей да произведеш...

    Коментиран от #32

  • 29 Ами сега австралия

    0 3 Отговор

    До коментар #20 от "222":

    Да си оправи отношенията и границите с кипър. Турция проблеми с Тимор няма.
  • 30 Колкото и да виете

    3 6 Отговор
    Турция няма да позволи да бъде ощетена. Тя не иска чуждото, но и своето си не дава.
  • 31 Нещата са много прости

    6 8 Отговор
    Турция си сондира в свои води. Който смята, че правата са му нарушени да се обърне към съда или да отиде да ги изгони. Има ли желаещи? Хайде бре мишки, отидете да изгоните турците защото според вас сондират в кипърски води!!! Или поне ги осъдете като нямате топки да ги изгоните...

    Коментиран от #35

  • 32 насранморук

    5 5 Отговор

    До коментар #28 от "Като спреш износа от Турция нали":

    Ако се затворят границите за мангалски тирове, така наречената турция ще се срине за 1 седмица.

    Коментиран от #34

  • 33 За тези дето искат да знаят истината

    8 8 Отговор
    Заглезените момчета на гейропа страна която безспечелена на нито една война увеличи площа си с осем пъти от 1821 год. насам последното им завоюване е С.Македония после ще следват всички острови от егеиско и бяло море и цялата тракия о.Кипър никога в историята не е било гъцско и там да са живяли гъци Османлиите превземат острова от венецианците както и много други острови чрез използване добродушието на Султаните биват населени с гърци .Да се знае че гърците когато са болшенство най - напред гледат да асимилират малцинството ако не успея ги гонят така си беше и в Кипър да не се забрави кървавия ноел от 24 12 1963 год. с убиствата на 450 жени и детца от турски произход неуспели да напускат своите къщи в даден срок от гърците тъка продължи до 1969 год.Турция беше принуден да влезе в острова това беше първата кипърска война. След няколко месеца турската армия се изтегли и по спразумение за реда в острова се грижеше войската на ООН но убииствата не спряха тогава Турция като гарантюр(Гърция и Англия са също гарантюри) за незавимиста и териториалната цялост на острова разреши въпроса през 1974 год. чрез военна намеса с ивица юг и север до като се приеме най- рационално решение но гърция никога не се отказват от еносис( велика гърция) и гледат Кипър като част от Гърция

    Коментиран от #36

  • 34 За една седмица

    6 4 Отговор

    До коментар #32 от "насранморук":

    Ще виеш като вълк срещу луната от глад. Отделно тогава всеки уикенд не половината, ами всички от простакленд ще сте в Едирне да пълните багажниците на москвичите.

    Коментиран от #39

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бравоо на ком.33

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "За тези дето искат да знаят истината":

    Наистина човек понякога ръсъждава по различно от истината искуственно съдададена представа за историята както казал Чърчил не е важно каква история имаш важното е какво ще пишеш в нея за да можеш да яздиш стдото( хората) за напред според изгодата разбрахтели сега защо сме кукли на конци ние сме само едно немислящо стадо все други ни дърпат конците
  • 37 Ще повият, ще повият

    2 2 Отговор
    Па като видят, че няма желаещи да отидат да изгонят турците от собственият им двор ще подвият опашки.
  • 38 Гърчетата си помислиха

    3 5 Отговор
    Че както лесно взеха Македония от българите през 1913 така лесно ще вземат и от турците ама този път не познаха хахаха. Турчинът не е българин като му скръцнат със зъби и да подвие опашка. Търпи, търпи и после избива зъбите и опитомява кьопека или го дави в морето край Измир, както през 1923а. Хахаха
  • 39 насранморук

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "За една седмица":

    В Одрин циганино ,пазаруват такива гладни въшки като тебе.
Новини по държави: