Отидете към основна версия

4 684 24

ЕС готви строго наказание на Турция заради...

  • ес-
  • турция-
  • кипър-
  • газ-
  • сондаж

Брюксел планира да прекрати преговорите с Анкара по споразумението за въздушния транспорт

Снимка: Shutterstock

ЕС планира да прекрати преговорите с Анкара по споразумение за въздушния транспорт, както и да замрази финансирането за Турция следващата година заради "незаконните" сондажи за находища на газ и петрол край Кипър, се казва в проекторешение на ЕС, предаде Ройтерс.

Текстът, който е разгледан от агенция Ройтерс, все още може да бъде променен. Проекторешението предстои да бъде обсъдено днес в Брюксел от постоянните представители на страните членки на ЕС с цел да бъде прието на срещата на министрите на външните работи на блока в понеделник.

С оглед на продължаващите и на новите незаконни сондажни дейности на Турция ЕС решава да преустанови преговорите за всеобхватно споразумение за въздушния транспорт и решава засега да не организира по-нататъшни срещи за диалог на високо равнище, е посочено в проекторешението.

Съветът подкрепя предложението на ЕК да намали предприсъединителната помощ за Турция за 2020 г. и призовава Европейската инвестиционна банка да преразгледа дейностите си, свързани с отпускане на кредити на Турция, се казва още в текста.

В проекторешението е посочено още, че ЕС ще бъде готов да въведе още по-сериозни мерки спрямо Турция, ако продължава със сондажите (край Кипър).

В периода 2014-2020 г. ЕС е предвидил за Турция сумата от 4,45 млрд. евро за политически реформи, земеделие и други проекти в помощ на подготовката на страната за евентуално членство в блока. Но, миналата година Брюксел спря отпускането на 175 милиона евро като протест заради влошаването на положението с човешките права в страната. Европейският съюз заяви, че при управлението на президента Реджеп Ердоган Турция се отдалечава от блока.

Но, тъй като ЕС се нуждае от Турция по въпроси като сигурността и миграцията, европейски дипломат, участващ в последните дискусии, заяви, че всякакви други бъдещи санкции ще бъдат ограничени.

"Те ще бъдат насочени само към лица, свързани с тези конкретни незаконни дейности. Ние се опитваме да калибрираме това внимателно, защото се нуждаем от турското сътрудничество за миграцията, НАТО, борбата с тероризма", заяви дипломатът.

Той отбеляза, че някои страни членки разчитат на Турция за транзита на енергия и затова ЕС "трябва да стъпва внимателно". "Не очаквайте някакви широки икономически санкции", заяви той.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Обиждаш Ердоган - 11 месеца затвор!

    Върховният съд на Турция потвърди присъдата на известната певица и киноактриса Зухал Олджай за обида на президента Реджеп Ердоган. На първа инстанц ...
    19.07.2019
    1 855
    19
  • Кипър иска ЕС да накаже Турция

    Кипър настоява за по-тежки санкции срещу Турция, съобщи Катимерини. През вчерашния ден ЕС разгледа възможни санкции срещу турското правителство. Те ...
    12.07.2019
    2 051
    14
  • Надежда за мир на разделения Кипър

    ООН приветства новината, че и двете страни на поделения средиземноморски остров Кипър вече имат мобилно покритие, предаде АP. Това означава, че кип ...
    11.07.2019
    2 271
    5
  • ЕС заплаши Турция

    Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заплаши Турция със санкции, ако не спре сондажните дейностите в изключителната икономическа зона на Кип ...
    11.07.2019
    5 486
    63
  • САЩ заплашиха Турция с „негативни последици“

    Турция я очакват негативни последици в случай, че доставките на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 бъдат осъществени. Това заяви пред журналисти го ...
    10.07.2019
    7 599
    34
  • Борисов: Ердоган като постави тема, която не харесвам, викам „сакън“

    Турският президент Реджеп Ердоган като тръгне да поставя някоя тема, която не ми харесва, викам сакън, недей. Това разкри българският министър-председ ...
    09.07.2019
    15 576
    43
Новини по държави: