Отидете към основна версия

3 047 12

Шпионите на ЦРУ работели в ядрените обекти на Иран

  • шпионаж-
  • шпиони-
  • иран-
  • сащ-
  • цру-
  • агенти-
  • ядрени обекти

Подробности за задържаните агенти

Снимка: Shutterstock

Иран обяви, че е арестувал 17 ирански граждани, за които твърди, че са били вербувани от американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) да шпионират ирански ядрени и военни обекти, и някои от тях вече са осъдени на смърт, предаде AP.

Арестите са били извършени през изминалите месеци, а задържаните работели на "чувствителни места" във военни и ядрени обекти в страната, каза на пресконференция в Техеран висш представител на разузнаването. Той не посочи колко от задържаните са били осъдени на смърт, нито кога са издадени присъдите.

Представителят на иранското разузнаване каза, че никой от 17-те задържани, които били много добре обучени, не е успял да изпълни саботажната си мисия. Шпионските им задачи включвали събиране на информация за обектите, на които работели, извършване на техническа и разузнавателна дейност, и прехвърляне и инсталиране на устройства за наблюдение, поясни той. Разузнавателният шеф каза, че ЦРУ обещало на арестуваните американски визи и работа в Америка и някои от агентите са започнали да работят за другата страна и сега работят за неговата служба "против САЩ".

На пресконференцията представителят на разузнаването показа компакт диск с видеозапис на чужденка, която работела за ЦРУ. В диска има също имена на служители в посолствата на САЩ в Турция, Индия, Зимбабве и Австрия, за които Иран твърди, че са били във връзка с вербуваните ирански шпиони.

Американският държавен секретар Майк Помпео отхвърли днес съобщенията на Техеран. "Отдавна е известно, че иранският режим лъже. Бих приел с голяма доза съмнение всяко иранско твърдение за предприети от него действия", каза Помпео в интервю за телевизия Фокс.

Помпео не навлезе в детайли за конкретни задържани американци в Иран, но каза, че "има дълъг списък от американци, за които работим да се върнат у дома от Ислямска република Иран". Новината от Техеран за задържането на американски шпиони бе съобщена на фона на разпадащата се ядрена сделка между Иран и големите световни сили и изострянето на напрежението в района на Персийския залив. Кризата е резултат от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли миналата година САЩ от сделката с Техеран и да засили санкциите срещу Иран. През април Иран съобщи, че е в последните години е разкрил 290 шпиони на ЦРУ в страната и извън нея.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Иран се похвали с нови ракети

    Иран представи днес три нови типа управляеми ракети, доказвайки, че страната е готова да се защитава, както заяви иранският министър на отбраната гене ...
    06.08.2019
    2 421
    14
  • Тръмп: Иран лъже за шпионите

    Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп категорично отхвърли твърденията на Иран, че е арестувал 17 агенти на ЦРУ и е осъдил на смърт ...
    22.07.2019
    2 230
    13
  • Техеран: Заловихме агенти на ЦРУ! Чака ги смърт

    Иран залови 17 шпиони, работещи за американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ), и някои от тях бяха осъдени на смърт. Новината съобщиха ...
    22.07.2019
    15 823
    49