Отидете към основна версия

6 192 52

САЩ не искат Турция да е регионална сила

  • сащ-
  • с-400-
  • турция

Ергин Сайгун обяснява различията между двете страни

Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият заместник – началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Турция Ергин Сайгун обясни своето мнение за конфликта между САЩ и неговата страна, съобщи РИА Новости.

САЩ извадиха Турция от програмата за изтребители F-35. Това стана, след като страната се сдоби с руски противоракетни системи С-400.

Според Запада системите могат да дадат достъп на Русия до отбранителна информация на НАТО. Турция твърди, че комплексите са извън отбранителната система на групата и няма как от тях да изтече информация.

Сайгун смята, че за Запада е важно да гарантира енергийните ресурси в Близкия Изток. В същото време е важно да се подсигури и сигурността на израелската държава.

„Аз имам своята гледна точка. Всеки, който е заплаха за тази страна бива отстраняван. На края на опашката е Турция.

Според мен проблемът не е в С-400 или в F-35. САЩ не са доволни от независимата политика на Турция и не желаят тя да се превърне в регионална държава“, заяви Сайгун.

Според него няма причини за притеснения за теч на информация, относно F-35, тъй като данните на самолетите са отдавна известни на руските представители. Според него с получаването на новите самолети Турция е щяла да измени баланса на силите в Близкия Изток, което не се е харесало на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: