Отидете към основна версия

2 218 25

Украйна няма скоро да влезе в НАТО

  • украйна-
  • кондолиза райс-
  • нато

Според Кондолиза Райс по въпроса трудно ще има консенсус

Снимка: БГНЕС/EPA

Членство на Украйна в НАТО е трудно постижимо в близко бъдеще. Това заяви бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс, цитирана от „Новое время“.

Според нея трудно може да се получи консенсус по въпроса. Тя смята, че страната може да се доближи до алианса чрез комисията Украйна – НАТО.

„Смятам, че украинско членство в НАТО към този момент е трудно за постигане. Говорим за консенсусна организация, а аз не смятам, че ще може да се постигне консенсус по този въпрос. В момента е трудно да се постигне консенсус дори за плана за действие за членство в НАТО. Може би първо трябва да се постигне напредък по работата на групата по гражданско – военните отношения в демократичните общества“, заяви Райс.

През февруари украинският парламент прие конституционни промени, които затвърдиха курса на страната към НАТО и ЕС. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан също заяви, че е трудно да се говори за украинско членство в близко бъдеще.

Според представители на НАТО страната все още трябва да изпълни редица критерии, за които е нужен по-дълъг период. Според експерти за членство на Украйна в НАТО ще са нужни около 20 години подготовка.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Украйна конфискува руски танкер

    Съд в Украйна одобри задържането на руски танкер от украинските власти в пристанище Измаил, предаде ТАСС. "След разглеждане на съответното иск ...
    31.07.2019
    3 289
    18
  • Порошенко е напуснал Украйна

    Петро Порошенко и неговото семейство са излезли от територията на Украйна, съобщи Газета.ру. Към този момент все още не е ясно къде са отишли те. С ...
    30.07.2019
    3 327
    23
Новини по държави: