Отидете към основна версия

3 696 15

Проблем след проблем за Тръмп у дома

  • дан коутс-
  • цру-
  • доналд тръмп-
  • джон ратклиф

Избраникът на президента за директор на националното разузнаване оттегля кандидатурата си

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че избраникът му за директор на Националното разузнаване след оттеглянето на Дан Коутс - конгресменът републиканец Джон Ратклиф - е решил да остане в Конгреса и се отказва от бъдещото назначение, предаде Ройтерс.

Нашият чудесен републикански конгресмен Джон Ратклиф беше третиран много несправедливо от т.нар. водещи медии. За да не търпи месеци наред клевети и злословия, обясних на Джон колко ужасно ще бъде за него и семейството му да си има работа с тези хора. По тази причина той реши да остане в Конгреса, написа Тръмп в любимия Тwitter.

Сегашният директор на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс се оттегля на 15 август след две години на поста, чиято функция е да съгласува дейностите на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и още 15 американски разузнавателни служби. По време на мандата на Коутс Тръмп често пренебрегваше мнението му и го държеше настрана от важни въпроси като връзките с Русия.

Изборът на Ратклиф - бивш кмет на скъпо предградие на Далас, щата Тексас, и федерален прокурор за една година (през 2007 г.) - беше критикуван от демократите заради неопитността на конгресмена в сферата на сигурността.

Задачата на директора на националното разузнаване е да установява приоритетите сред заплахите, пред които е изправена страната. Всички, които са заемали този пост досега, са били или бивши дипломати, вещи в областта на националната сигурност, или военни в оставка, бивши ръководни фигури в Пентагона или директори на разузнавателни служби.

Пред репортери Тръмп каза, че може да назначи за временно изпълняваща длъжността директор на националното разузнаване сегашната заместничка на Коутс - Сю Гордън.

Той обяви също, че обмисля три кандидатури за постоянен директор на службата и може да огласи решението си на 5 август.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп: Мога да изпратя ислямисти в Европа

    Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди, че американските власти могат да освободят държаните от тях бойци на „Ислямска държава& ...
    02.08.2019
    12 062
    63
  • Тръмп: Путин, трябва ли ти помощ?

    Американският президент Доналд Тръмп предложи в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, предаде ТАС ...
    01.08.2019
    13 395
    42