Отидете към основна версия

9 235 43

Израел блокирал продажбата на Ф-35 на Турция

  • ф-35-
  • израел-
  • сащ-
  • турция-
  • изтребители

Израелците искат да господстват в региона

Снимка: Shutterstock

Израел тайно лобирал пред администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за блокиране на продажбата на изтребители Ф-35 на Турция с цел да поддържа военното си превъзходство в региона, съобщава "Дейли сабах", позовавайки се на израелски медии.

Израел започнал да подтиква Белия дом да отстрани Анкара от програмата за Ф-35, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган одобрил покупката на системи за ПВО С-400 от Русия. "Израел оказа натиск върху Вашингтон да анулира продажбата на високотехнологични самолети на Турция", посочва телевизионният канал Ченъл 12.

Белият дом съобщи на 17 юли, че решението на Турция да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно по-нататъшното ѝ участие в програмата за създаване на изтребители пето поколение Ф-35. Самият Израел през последните две години купува от САЩ бойни самолети Ф-35, което го превръща в единствената държава в Близкия изток, притежаваща този вид изтребители.

Израелското правителство е подписало споразумения с американската компания "Локхийд Мартин" за покупката на най-малко 50 самолета Ф-35, като досега са доставени 16, а останалите ще бъдат поетапно изпращани в Израел до 2024 г. Освен това Израел се превърна в първата страна, използвала Ф-35 при реални бойни действия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.

Свързани новини