Отидете към основна версия

19 131 66

Най-големият военен кошмар на Тръмп

  • иран-
  • сащ-
  • кошмар-
  • гвардейски корпус-
  • армия-
  • близкия изток-
  • пасдаран

Елитните войници удрят по интересите на САЩ в региона

Снимка: БГНЕС/ EPA

Нито едно звено на иранските въоръжени сили не носи такава тревога за врага, колкото Ислямският революционен гвардейски корпус. Революционната гвардия е най-големият кошмар за президента на САЩ Доналд Тръмп, пише The National Interest.

Напрежението между Техеран и Вашингтон се увеличи, след като администрацията на Тръмп извади страната от ядрения договор с иранците и наложи санкции. Операциите на елитния ирански корпус бяха близо до това да предизвикат конфликт. Напрежението в Ормузкия проток остава високо. И макар американците да разполагат с най-могъщата армия в света, то имат поводи за притеснение, се посочва в анализа.

Основната причина е, че влиянието на гвардейския корпус, известен и като „Пасдаран“, се разпростира отвъд чисто бойните способности на спецотряда. Той има влияние не само в Иран, но и в целия регион. Корпусът е създаден след революцията през 1979 година и основната му цел е да защитава иранските интереси срещу външни заплахи и вътрешна опозиция. Броят на елитните гвардейци достига 125 000 души. Полусамостоятелната организация в армията оперира във флота, военновъздушните сили, специалните части, а освен това отговаря и за кибер заплахите. И докато иранските ВВС отговарят за бойните изтребители, Ислямският революционен гвардейски корпус контролира балистичните ракети.

Гвардията разполага със специален корпус за операции зад граница, наречен „Кудс“. САЩ включиха корпуса в списъка на организациите, подкрепящи тероризма. Иранските гвардейци са трън в очите на САЩ и техните интереси в Близкия изток. Те осигуряват подкрепа на бойци, които се сражават срещу американците. Корпусът помага на бойци в сраженията срещу американците в горещи точки като Афганистан и Ирак, а освен това има пръст в опити за покушение на американски дипломати. По отношение на „суровата бойна мощ“ Иран няма шанс срещу САЩ. Гвардейският корпус обаче представлява заплаха за САЩ по начин, по който конвенционалните военни сили на Иран не биха могли да се противопоставят на Вашингтон.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.

Свързани новини