Отидете към основна версия

2 253 24

Меркел обвини Русия за разпада на ракетния договор

  • ангела меркел-
  • германия-
  • нато-
  • ракети-
  • договор-
  • русия

Москва демонстративно е нарушавала ракетния договор

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Германия е част от НАТО и ще се държи като партньор в НАТО", заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с президента на Литва Гитанас Науседа в Берлин.

На въпрос дали Германия може да засили военното си присъствие в Литва и в Естония с помощта на средства за ПВО, тя отговори, че и в двете страни тази задача се решава в рамките на НАТО чрез програмата за мониторинг на въздушното пространство на балтийските страни. По думите ѝ, Германия винаги е поемала отговорност в подобни ситуация.

Същевременно тя избегна отговора на въпроса дали германците са готови да защитават Литва в случай на конфликт. По силата на чл. 5 от договора за НАТО, ако държава от Алианса бъде нападната, това се смята за нападение срещу всички членки на НАТО и това изисква да бъде защитена страната, която е станала обект на агресия. След анексирането на Крим през 2014 г. и намесата на Русия в Източна Украйна балтийските страни нееднократно са предупреждавали, че те също може да бъдат нападнати.

Меркел смята, Русия за отговорна за разпада на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По думите ѝ, Москва демонстративно го е нарушавала и така е дала повод за неговото разтрогване, предаде News.bg. Тя посочи, че Германия, заедно с партньорите си, през близките години ще положи усилия за ново ограничаване на въоръженията. Канцлерката подчерта, че НАТО ще намери общ отговор на създалата се ситуация, което нееднократно е изтъквано от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: