Отидете към основна версия

2 900 19

Руското разузнаване ли удари НАП?

  • русия-
  • хакер-
  • нап

"Ню Йорк Таймс" със специална статия по случая

Снимка: БГНЕС

Кибератаката срещу българската НАП носи стила на руското разузнаване. Това пише вестник „Ню Йорк Таймс“ по повод изтеклата информация от агенцията.

Медията посочва, че информацията е изтекла точно, когато България е решила да закупи американски изтребители F-16.

Страната иска да подмени съветските си самолети и да приведе армията си към стандартите на НАТО.

„Информацията за атаката изтече от руски имейл адрес. След новината вътрешният министър Младен Маринов повдигна въпроса за руска намеса. Някои американски представители заявиха, че атаката носи почерка на руското разузнаване ГРУ и че цели кампания за финансов и политически натиск върху ключови фигури в българското правителство. Американски агенции обаче все още не са установили кой стои зад разкриването на информацията“, пише „Ню Йорк Таймс“.

Бившият командир на НАТО адмирал Джеймс Ставридис България е ентусиазиран член на групата, но и разполага с най-слабата киберзащита от всички страни – членки, като има опасения, че от страната могат да изтекат данни за учения на съюза.

Експерти посочват България като най-близката страна от ЕС до Русия и припомня съмнения, че руски представители използват влиянието си в страната, за да влияят над решения в Европа.

Според тях енергийната сфера е основната, чрез която Русия може да влияе на българското правителство.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.

Свързани новини