Отидете към основна версия

11 846 46

Повишена радиация в Норвегия след взрива в Русия

  • радиация-
  • русия-
  • йод-
  • норвегия-
  • граница-
  • архангелск-
  • полигон

Норвежката служба за ядрена безопасност анализира проби

Снимка: Shutterstock

Малки количества радиоактивен йод са открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след смъртоносната експлозия при изпитания на ракетен двигател в Русия близо до общата граница, предаде "Ройтерс".

Норвежката служба за ядрена безопасност анализира пробите. Тя открила радиоактивния йод в станцията за филтриране на въздуха в Сванховд до руската граница. Река служи за граница между двете страни в най-северната им част. Пробите са взети в периода 9-12 август, след взрива в региона на Архангелск на 8 август. Кремъл крие в държавна тайна случилото се на военния полигон.

Руската държавна ядрена агенция “Росатом” призна в събота, че петимата души, убити при взрива, са били нейни служители, а експлозията била свързана с “изотопни енергийни източници”. По-късно се разбра, че загиналите са елитни учени, които са изпробвали вероятно тайното супероръжие на Путин “Буревестник” - крилата ракета, задвижвана с миниатюрен ядрен реактор, за която руският президент каза, че е непобедима.

Тест на прототипа ѝ обаче причини един "мини Чернобил", твърдят експерти. След като той се взриви в село до Северодвинск, жителите на града панически изкупиха от аптеките йода, който се пие срещу радиация. Руската държавна метеорологична служба съобщи във вторник, че нивата на радиация в град Северодвинск са се увеличили рязко до 16 пъти над нормалното миналия вторник, а медиците, лекували жертви на експлозията, бяха изпратени в Москва, за да бъдат прегледани.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: