Отидете към основна версия

13 513 18

63 убити и близо 200 ранени на сватба в Кабул

  • кабул-
  • сватба-
  • взрив

Домакините на афганистанските сватби често приемат стотици или дори хиляди гости, като празненствата се провеждат в огромни зали

Снимки: EPA

Най-малко 63 души са убитите, а 182 са ранени при експлозия на сватба в афганистанската столица Кабул, съобщиха афганските власти. Сред ранените има и много деца.

Инцидентът идва по време на финалната фаза на преговорите между САЩ и талибаните, като се очаква, че ще доведат до намаляване на американското военно присъствие в Афганистан. Движението на талибаните отрече да има роля в нападението.

Домакините на афганистанските сватби често приемат стотици или дори хиляди гости, като празненствата се провеждат в огромни зали, а мъжете обикновено са отделени от жените и децата.

Източник на AFP, който е присъствал на сватбата, заяви пред агенцията, че е бил в женската секция, когато чул мощен взрив от залата на мъжете.

„Всички бягаха отвън, викащи и плачещи“, каза той.

"В продължение на около 20 минути залата беше пълна с дим. Почти всички в секцията за мъже са или мъртви, или ранени."

Бунтовнически групировки в Афганистан често извършват атентати над местни сватби, понеже те се разглеждат като лесни мишени, в които липсват строги мерки за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: