Отидете към основна версия

1 986 10

САЩ признаха, че „Ислямска държава“ е по-силна в някои райони

  • ислямска държава-
  • тероризъм-
  • сащ-
  • майк помпео

Тероризмът не е напълно победен

Снимка: БГНЕС/ EPA

Първият дипломат на САЩ Майк Помпео заяви, че екстремистите от "Ислямска държава" набират сила в някои райони, но подчерта, че способността на групировката да извършва атаки е силно ограничена, предаде "Ройтерс".

"Сложно е. Със сигурност има места, където "Ислямска държава" е по-силна днес, отколкото преди три-четири години. Но самопровъзгласеният халифат на групировката е унищожен и капацитетът ѝ за атаки е силно ограничен", каза Помпео в интервю за Си Би Ес. Държавният секретар бе попитан за информация на в. "Ню Йорк таймс", че групировката набира нова сила в Ирак и Сирия.

По думите на Помпео планът на САЩ за унищожаване на Ислямска държава" в региона успешно е изпълнен със съвместните усилия на още 80 държави, но все пак предупреди предпазливо, че винаги има риск от възраждане на "радикални ислямистки терористични групи", включително "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Попитан дали САЩ са загрижени от опитите на Пхенян с ракети с малък обсег, Помпео отговори положително и допълни, че би искал това да не се бе случвало. Държавният секретар каза, че специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън днес и утре е в района, но не съобщи подробности. Преди няколко дни Държавният департамент обяви, че Бигън ще посети тази седмица Япония и Сеул.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини