Отидете към основна версия

3 227 62

САЩ разработват танк с водороден двигател

  • водороден-
  • танк-
  • сащ-
  • двигател

Новите разработки ще осигурят на Вашингтон тактически предимства

Снимка: Shutterstock

Въоръжените сили на САЩ разработват обещаващи бойни превозни средства с водородни горивни клетки. Списъкът включва бойни превозни средства и танкове, а разработката се ръководи от учени от Центъра за управление на бойните способности на армията на САЩ (GVSC) и изследователската лаборатория на сухопътните войски, пише руското електронно издание „Военное обозрение“.

Според новите данни на Центъра за сухопътни превозни средства американската армия се занимава със задълбочено проучване и оценка на енергийната технология на горивните клетки. Учените очакват, че новите разработки ще осигурят на Вашингтон тактически предимства при използване на сухопътни превозни средства, предаде агенция "Фокус".

Горивните клетки генерират електричество почти безшумно, ефективно и не причиняват вреда на околната среда. Енергийната им ефективност е по-висока от тази на двигателите с вътрешно горене, а водородът, използван като гориво, може да идва от различни източници: може да се произвежда от всякаква течност на водна основа, като кафе, спортни напитки или дори урина. Освен това съществуващите горива като бензин, пропан и природен газ също могат да бъдат използвани за извличане на водород.

Водородът е най-често срещаният елемент на планетата. Потенциално много учени го разглеждат като бъдещ заместител на бензина и дизеловото гориво. Въпреки че се очаква най-новите технологии за водородни горивни клетки да намалят екологичните щети в дългосрочен план, те са насочени основно към намаляване на зависимостта от петрола. В допълнение, технологията осигурява важен елемент на неоткриваемост - машините, на водород, не произвеждат дим, забележим шум или миризма, не отделят значителни количества топлина.

Учени от търговски компании, работещи за армията, в момента разработват унифицирани водородни платформи за създаване на бъдещи танкове и бойни машини на пехотата. Новият водороден силов агрегат осигурява редица предимства, включително висок въртящ момент, който трябва да позволи на бъдещия танк да преодолява неравен терен; тиха мобилност; намалени акустични и топлинни характеристики; намаляване на теглото на бойния автомобил; възможността за получаване на гориво от няколко източника. Но в същото време възниква въпрос, свързан със сигурността.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Свързани новини