Отидете към основна версия

2 546 21

Кьовеши получава цялата власт

  • лаура кьовеши-
  • ес-
  • румъния-
  • прокурор-
  • измами

Европейският съюз има нов главен прокурор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лаура Кьовеши получи одобрение от всички институции на Европейския съюз и официално ще бъде назначена за главен прокурор на общността.

Преговорни екипи на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз се споразумяха румънката Лаура Кьовеши да стане първият европейски главен прокурор. Предстои кандидатурата да бъде формално одобрена от пълния състав на двете институции.

Мандатът на главния прокурор е 7-годишен. Неговата основна задача ще бъде разследването на злоупотреби с европейския бюджет. Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Българското правителство също беше против.

Лаура Кьовеши утвърди позициите си в Румъния и някои европейски столици. Европейската прокуратура ще разследва и изправя пред европейското правосъдие заподозрени в злоупотреби с бюджета на ЕС като корупция или трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът може да се разшири и да включва разследване на заподозрени за тероризъм.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини