Last news in Fakti

25 Септември, 2019 12:45 2 284 25

Честито, Лаура Кьовеши!

  • лаура кьовеши-
  • ес-
  • прокурор-
  • прокуратура-
  • честито

Лаура Кьовеши ще оглави новата Европейска прокуратура

Честито, Лаура Кьовеши! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Във вторник вечерта (24.09.) Европарламентът (ЕП) и Европейският съвет се споразумяха: бившата ръководителка на Румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши ще оглави новата Европейска прокуратура. Преговорите за този пост се водеха от пролетта. Преговарящият екип на ЕП подкрепяше от самото начало Кьовеши.

Бъдещата Европейска прокуратура ще заработи най-късно в началото на 2021 година и първоначално ще се занимава само със разследването на злоупотреби с европейски пари. Общо 22 европейски държави са заявили, че ще участват в новата институция. От тях 17 гласуваха в края на миналата седмица в полза на кандидатурата на Кьовеши. Румънската министър-председателка Виорика Дънчила до последно повтаряше, че страната ѝ няма да подкрепи Кьовеши.

Букурещ се страхува от Кьовеши?

За нейните поддръжници в Румъния Лаура Кьовеши е символ на независимото правосъдие. За управляващите в Букурещ обаче тя олицетворява образа на врага. Социалдемократическото правителство в Букурещ положи немалко усилия, за да осуети номинирането ѝ като ръководител на бъдещата Европейска прокуратура. В продължение на години юристката беше острието на борбата срещу корупцията в Румъния. Като ръководителка на антикорупционната агенция в една страна, в която политиката и бизнеса тясно се преплитат, тя си създаде мощни врагове.

Кьовеши обаче не се уплаши - под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и сенатори и 260 комунални политици. Сред тях бе и партийният лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който дълго време беше най-влиятелният човек в Румъния. От месец май 2019 Драгня излежава присъда от три и половина години по обвинение за данъчни измами.

Привържениците на Драгня в румънското правителство се опитаха по всякакъв начин да провалят кандидатурата на Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер изпрати в началото на годината писмо до европейските си колеги, в което обвиняваше Кьовеши в "злоупотреба със служебно положение". Той твърдеше в него, че Кьовеши е сключила "таен и антидемократичен съюз" с румънските тайни служби, който напомнял за годините на комунистическата "Секуритате". Проправителствените медии пък обвиняваха Кьовеши, че е агент на ЦРУ и че била получила милионен подкуп по нелегални канали.

"Аз съм твърдоглава"

Самата Кьовеши казва, че винаги, когато пусне румънската телевизия или разгърне някой румънски вестник, очаква да прочете за себе си "какви ли не мерзости". Тя се характеризира като "твърдоглава". След като бе уволнена от Румънската антикорупционна агенция, тя се раздели с колегите си там с думите: "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте от борбата!".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Чума

    32 2 Отговор
    Те и нашите герберюги не я щяха, но си настроиха ветропоказателя!
  • 3 Коментар📝

    36 1 Отговор
    Всичките КЪЩИ ЗА ГОСТИ СА НЕЗАКОННО ДАДЕНИ ПО E.U. ПРОГРАМА 47 МИЛИАРДА ЕВРОСУБСИДИИ ПОТЪНАХА В МУТРО-ОЛИГАРХИЯТА.ДАНО ДОЙДЕ ПОНЕ ОТ НЕЯ КАПКА СПРАВЕДЛИВОСТ.
  • 4 Само така

    36 2 Отговор
    Уважаема Кьовеши, вкарайте всички престъпници, където им е мястото. На вас разчитаме, много хора почва да им пари под краката и вече се виждат в раирани костюми.
  • 5 Бачо Киро

    23 1 Отговор
    Браво, добра новина! Но защо ли се съмнявам, че ще ни огрее...

    Коментиран от #8

  • 6 Койчо

    14 1 Отговор
    Честито най накрая.
  • 7 Коmapak

    11 1 Отговор
    Не се съмнява! Рано или късно ще ни огрее. Въпросът е че и европейските критерии са малко размити. Когато получава европейски пари по проект най-малко три пъти бе споменато: платихте ли си на консултанта? Т. е. самите европейски фондове създават предпоставки за злоупотреби. Отделно от хонорарите гледаш как да си на 50% за да може Европа да ти даде 100.Само откровени кражби ще са подсъдни. Хора, които са се само забравили оплитайки се със силните на деня. Най-лошото, според мен е, че ще започне да действа след година и половина. Дотогава много следи ще бъдат замазани, но пък бъдещите крадци ще имат някаква доза страх!
  • 8 Кочо

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    Не се съмнявай! нашите изпечени мошеници ще корумпират и нея! Гледай само какво става! Бе, тя е автентична българка! Не я ли виждаш - гледа като главоч?! Нашите тук са мелез! Те румънците до преди 200 - 300 години са били още българи. Из Елховско наричат някой с по дебела картуна - главоч! Главочи, главанаци, нещо такова!

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Коmapak

    8 1 Отговор
    P. S. консултанта всъщност взима 3% регулирани. Само, че аз нямах абсолютно никаква нужда от консултант! Реално в сделката платих 1.5% за един подпис. В моя случай 1200 Евро. Колко мръсотия има в тези сделки направо няма да повярвате.
  • 10 Хахаха

    5 7 Отговор
    А за нашто антикорупционно Ленче нищо не се чува! Преметна Корнелия и се намести в ЕП, или медиите я игнорират? След изборите - никакви изяви! Забрави и Делян, и оградата и схемите за гербераски грабеж.
  • 11 Komapak

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    Няма никакъв шанс да я корумпират. Не знам защо реши, че нашите са по-изпечени мошеници от румънските. Все пак тази жена вкара половината им правителство зад решетките! Питам и отговор не искам. Кога в България ще се случи подобно нещо? Кога ще се роди прукорор у нас на който ще му стиска да направи това, което направи Лаура Кьовеши? Никога !!!! Понеже се раждаме лицемери и такова ни е възпитанието. Такъв впоследствие ние и мирогледа и живота.
  • 12 Дедо

    16 0 Отговор
    Целият си седем годишен мандат може да изкара у нас!...И сигурно ще трябва да работи без почивен ден!
  • 13 Кочо

    4 7 Отговор
    Бе, какво стана с Елена Йовеши? Щеше да изнася далаверите на Греб в Брюксел, а след като се намести в парламента нещо се изпокри като плъх?!
  • 14 Опа

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кочо":

    А бе ти нормален ли си?

    Коментиран от #15

  • 15 Кочо

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Опа":

    Основателен въпрос, който не е от моята компетенция! Колкото, че Лаура е главоч - виж фотоса!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Опа

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кочо":

    И от моята компетенция не е за това си има психиатри. Колко до въпроса, не е нужно да е маникенка нали? Важното е работа да върши, а тя го е докажала, само се питам сега нашите тъпи политици, юристи и псевдо журналисти каква песен ще запеят??? А ти, малко по сериозно бе човек
  • 17 Дедо

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кочо":

    То ако ги преценяваш по визията какво да кажем за нашия правосъден "министър"?.. А ако пък си отвори и устата!
  • 18 ББорисов

    4 2 Отговор
    Всичките лапачи се скриха и ме оставят сам срещу тази.
    Но без Цецо не отивам в Софийския централен.
  • 19 Гледач

    5 1 Отговор
    Честито на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ и на цветан генчев цветанов вече ще лежът в затвора
  • 20 70 Годишен

    2 0 Отговор
    "Бъдeщaтa Eврoпeйcкa прoкурaтурa щe зaрaбoти нaй-къcнo в нaчaлoтo нa 2021 гoдинa и първoнaчaлнo щe ce зaнимaвa caмo cъc рaзcлeдвaнeтo нa злoупoтрeби c eврoпeйcки пaри." Баце, стегай багажа, имаш една година.
  • 21 Матей

    2 0 Отговор
    Наистина трудно може да се разчита на коренна промяна по тази линия,една лястовичка пролет не прави,има и доста време докато се захване с работа по същество.Дотогава я камилата,я камиларя.Важното е да не се допуска главен прокурор да стане някой мафиот,свършиха ли свестните прокурори или никой не се решава,как може единствен кандидат да е оня Гешев!?
  • 22 Усмивката

    2 0 Отговор
    В централата на ГЕРБдо късно се е светело.Виждали са се и пламъци от горящи документи.Дори е подаван сигнал до тел. 112 за възникнал пожар.Цацарое е бил с недоспал ви и тъмни кръгове под очите.Бойко Борисов е предал огромно количество гащи на обществена перална за пране.От Испания информират ,че една къща в Барселона ненадейно е опустяла .Собствениците дори са отмъкнали и дограмата.
  • 23 Петко

    1 0 Отговор
    Честито на всички дето шлевеха субсидии , евро съда не е като българския . Да си вземете и връзки за сапуните и кремче.
  • 24 ДОКО

    1 0 Отговор
    ЗАПОЧВАЙ МАЧКАНЕТО..
  • 25 Ахахах

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера защо вие не разбирате, че еврофондовете са легален начин да се спонсорира дейността на определно личности и политики. Буквално да се купуват зависимости. Наш Бойко е най-добър пример. Никога няма да се намери нищо нередно! Мислите ли, че ЕС не знае къде са им парите ахаххахахахах
Новини по държави: