Отидете към основна версия

5 027 26

Израел съветва: Използвайте руски ракети (ВИДЕО)

  • ракети-
  • русия-
  • израел-
  • саудитска арабия-
  • пейтриът

Комплексите „Пейтриът“ били ефективни само срещу цели над хоризонта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившия директор на държавната организация за противоракетна отбрана на Израел Узи Рубин заяви на Саудиска Арабия от страниците на Defence News: „Нямате нужда от нищо необичайно, руската система SA-22 „Pancir-C1“, която разполага с 30-милиметрови оръдия, ракети и инфрачервени търсачи, е напълно подходяща“ за защита от нападенията с нисколетящи обекти, пише “Независимая газета“.

Според Рубин комплексите „Пейтриът“ са ефективни само срещу цели над хоризонта. Радарите игнорират ниско летящи обекти. Второ, голямата територия на Саудитска Арабия допринася за успешното нападение с ракети и дронове, което значително усложнява защитата на нейното въздушно пространство.

Бригаден генерал Яхя Сари, който представлява въстаническите милиции от движението „Ансар Аллах“, заяви, че те са успели да спечелят най-голямата победа над саудитската коалиция в граничната провинция Найран в последно време. Междувременно саудитите, според контролирания от хусите информационен портал Al-Masira Media Network, не са се отказали от бомбардировките над определени райони на страната, включително гъсто населени градове.

Според бунтовниците по време на мащабна офанзивна операция, наречена "Победа от Аллах", продължила няколко месеца, три саудитски бригади са напълно унищожени, пленени са стотици превозни средства и бронирани машини, заловени са няколко хиляди войници и офицери на врага. Стотици други са ранени или убити.

В същото време войските на саудитската коалиция продължават да нанасят ракетно-артилерийски и въздушни удари по позиции на бунтовниците и редица селища под техен контрол, по-специално в Сана и на север от пристанищния град Ходейда. Това съобщи телевизионният канал Al masira, опровергавайки агенция Bloomberg преди време, че Рияд уж е започнал нападение срещу хусите, които обещаха да спрат обстрела на Саудитска Арабия с дронове и ракети, ако противникът е готов на подобни стъпки.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини